• home
  • Actueel
  • Update overleg principe akkoord transavia maatregelen corona crisis

Update overleg principe akkoord transavia maatregelen corona crisis

1 apr. 2020
Vandaag, woensdag 1 april, heeft de VNC het eerste vervolg-overleg met transavia gehad, zoals afgesproken in het principe akkoord maatregelen corona crisis.

Flexibiliteit
Tijdens dit (digitale) overleg is er gesproken over flexibiliteit in de nog te publiceren roosters, maar ook tijdens het opstarten van de operatie, die hopelijk in mei weer plaats kan vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plannen van één enkele standby daar waar de cao een blok van minimaal 2 en maximaal 4 standby’s voorschrijft.

Aanvullende vakantiedagen
In het principe akkoord maatregelen corona crisis, wat door grote meerderheid van onze leden bekrachtigd is, zijn ook afspraken gemaakt over het afbouwen van vakantiedagen. Tevens is afgesproken om in overleg te treden over eventuele aanvullende afspraken over de afbouw van specifieke dagen in redelijkheid, voor de duur dat deze regeling van kracht is.
Transavia heeft een voorstel gedaan om gedurende de periode dat er niet gevlogen wordt (op dit moment tot 6 mei) een week “vakantie” toe te kunnen wijzen op basis van een fulltime dienstverband.
Voor collega’s met een vast contract is het voorstel om één ‘snipperdag met recht’ in te zetten en de week dan aan te vullen met VE’s.
Voor een collega met een contract voor bepaalde tijd zal er gekeken worden naar de lengte van het contract en naar rato een aantal dagen worden ingedeeld, echter minder dan de genoemde week voor fulltimers.

Reis- en Routekostenvergoeding
Er kwam nog een aanvullend voorstel van de kant van transavia, geen grote verrassing na het zien van het filmpje van maandag. Dit voorstel betreft de reis- en routekostenvergoeding. Het is voor het bedrijf evident dat wanneer deze kosten niet worden gemaakt, zij deze vergoeding ook niet hoeven uit te keren.
Voor de VNC is dit niet zo vanzelfsprekend, aangezien deze maatregel wel koopkrachtverlies zal betekenen voor de cabinemedewerker. Wij reageerden in eerste instantie dan ook negatief op dit voorstel.

Vervolgoverleg
Er zijn nog geen definitieve beslissingen over bovengenoemde zaken genomen. Het is de wens van transavia om op het onderwerp flexibiliteit nog deze week terug te komen en wij zullen daar morgen verder over spreken. VNC heeft voor volgende week een vervolg afspraak met transavia gemaakt voor de overige onderwerpen.

Sectiebestuur transavia
Angela Visser & Antonie Kloots

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA