Update over Transavia roosters

7 jul. 2021
Afgelopen donderdag is er bij Transavia een nieuwe 28 daagse periode gepubliceerd en dat hebben we geweten: direct kwamen mails met vragen over roosters in onze mailbox. Aan de hand daarvan hebben wij gisteren overleg gevoerd met collega’s van het team Goed Cabinerooster van Transavia.

Dit team houdt zich volop bezig met de roosters en het ontwikkelen daarvan. Doel is met name om scherp te krijgen waar er vanuit het systeem op gestuurd wordt om de roosters te maken zoals ze zijn en op basis waarvan de roosters worden gemaakt door het automatische indelingssysteem.

Terug naar de basis
Wat we nu vooral zien is dat de roosters ‘vol’ zijn. In juni 2020 zijn de eerste roosters gepubliceerd die uit de indelingsautomaat kwamen maar die waren niet geheel representatief. Afgelopen winter liep de productie volledig terug en we zien nu dat er de afgelopen drie periodes steeds meer vluchten in het rooster kwamen. In de voorgaande periodes zagen we dat er meer ruimte was voor extra vrije dagen (tussendoor). Het rooster dat afgelopen donderdag is gepubliceerd, is het eerste optimale rooster tussen crewcapaciteit en productie.

KPI’s (key performance indicator)
Het systeem heeft als opdracht meegekregen om eerlijk te sturen dus vanuit het fairness principe. Daarbij wordt gekeken naar het aantal duty-uren, het aantal opkomsten en standby’s. De verdeling is uiteraard naar rato van het contractpercentage. Daarbij is er ook veel aandacht voor het zoveel mogelijk toekennen van vooraf ingediende verzoeken en de mogelijkheid om in een bepaald ritme te blijven.
Dit is slechts een aantal zogeheten sturingsmechanismes maar achter de schermen zijn er nog meer. Als je het gewicht van de ene sturing zwaarder maakt dan de ander heeft dat weer effect op een andere indicator. Het is dan ook belangrijk om daar een juiste balans in te vinden.
 
Belangrijk om te weten
De 28-daagse periode start altijd op maandag en eindigt op zondag. De KPI’s (key performance indicator) worden telkens over deze 28 dagen gemeten. Het kan daardoor voorkomen dat er in de overgangsfase van de ene naar de andere periode wellicht een iets minder gunstig rooster voor het individu ontstaat. Dit hoeft echt niet het geval te zijn en om even helder inzicht te krijgen van de aankomende periodes hierbij een kort overzichtje:
* Roosterperiode van 19 juli t/m 15 augustus, is afgelopen donderdag gepubliceerd;
* Roosterperiode van 16 augustus t/m 12 september, publicatie op 29 juli;
* Roosterperiode van 13 september t/m 10 oktober, publicatie op 26 augustus.

In de roosters die wij tot nu toe van jullie ontvingen, zien wij roosters die conform de CAO-afspraken zijn gemaakt. Mocht je vragen hebben over jouw individuele rooster neem dan even contact op met de collega’s van Goed Cabinerooster of met ons. Wij kunnen ook jouw rooster doorsturen naar deze collega’s voor een  inhoudelijke beoordeling. Het is namelijk belangrijk dat de eventuele knelpunten inzichtelijk worden om die in komende roosterperiodes te kunnen verbeteren. Streven is natuurlijk een evenredige verdeling van vluchten, standby’s en vrije dagen voor het gehele korps. Geef daarom in ieder geval in je mail wel aan waar voor jou  knelpunt(en) zitten.

Heb je nog vragen en/of wil jij je rooster laten beoordelen? Mail ons gerust op sectiebestuur.transavia@vnconline.nl want we helpen je graag! Geef ons dan wel even toestemming om roosters door te sturen.  

Angela Visser & Antonie Kloots
sectiebestuur Transavia


Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Word nu ook lid/Become a member

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA