• home
  • Actueel
  • Update KLM zaken over motiveren, -1CA en pensioen

Update KLM zaken over motiveren, -1CA en pensioen

22 dec. 2016

Deze week is bekend geworden wat het woord van het jaar 2016 is geworden, namelijk 'treitervlogger'. Voor de VNC zijn er hele andere woorden die in aanmerking komen als woord van het jaar. Wat dacht je van pensioenvoorstel, de -1 ca maatregel of het integraal akkoord? Afgelopen maanden hebben onze webberichten hier vol van gestaan. Nu net voor de feestdagen geven we hierover een update.
Pensioen
Afgelopen weken zijn er verschillende technische sessie geweest met de pensioenexperts om het toekomstbestendig pensioen voor KLM en KLC cabinepersoneel tot in detail uit te werken. Daar is heel druk overlegd en gerekend.  Dit hele proces moet leiden tot een protocol dat we dan hopelijk in de KLM Ledenraad van januari 2017 ter stemming kunnen voorleggen. Ook is er begin januari een KLC ledenvergadering waarbij dit voorstel wordt doorgenomen.

-1 CA maatregel en cao-onderhandelingen
Deze door KLM eenzijdig ingevoerde maatregel loopt helaas nog steeds door. Met het verdwijnen van het raamwerk, is ook nog steeds geen oplossing voor de -1CA, die de klant en crew dupeert. In januari doet de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof een uitspraak over het al dan niet adviesplichtig zijn maar dat zal de praktijk nog niet veel veranderen. We hebben verschillende dagen van werkonderbrekingen gehouden. KLM roept wel dat ze eveneens af wil van haar eigen beroerde maatregel maar ook dat ze er dan 'iets' voor terug wil. Het management heeft aangekondigd ons te gaan uitnodigen voor cao overleg waar we dit onderwerp kunnen gaan bespreken. De VNC heeft KLM er wel aan herinnerd dat eerst de -1 CA maatregel zo spoedig mogelijk moet worden gestopt alvorens cao-onderhandelingen kunnen starten. FNV cabine deelt deze mening. 

Ondertussen loopt de tijd - en dus ook de maatregel- maar door.  We blijven je vragen je te houden aan de cao en de voorgeschreven werkmethodiek. We verzoeken jullie tevens om te blijven schrijven over jouw bevindingen hierover aan boord.  Laat KLM weten (en de GC31) wat je meemaakt. De strijd over deze maatregel is nog niet voorbij!

Motiveren en extra compensatiedagen crew
Zoals je wellicht weet, dient KLM toestemming van de cabinebonden te vragen indien zij een vlucht wil uitvoeren die qua werk- en rusttijden buiten onze CAO valt. Dit is het zogeheten 'motiveren' van vluchten. Momenteel is dit motiveren dagelijks praktijk en de echte winter is nog niet eens begonnen... Aangezien wij het -1CA vliegen sterk werkdruk verhogend vinden waarmee het cabinekorps extra belast wordt, motiveren wij al sinds ingang winterdienst geen -1CA vluchten meer (met uitzonderingen van onvoorziene omstandigheden zoals oorlogsdreiging, terrorisme of natuurgeweld)!  Tevens eisen wij voor elke andere motivering, dus ook die van volledig bemande vluchten, 1 extra CS dag ter compensatie van de  -1CA regeling. Immers kun je op de voorgaande of volgende vlucht de pineut zijn met een – 1 CA vlucht. Indien de vlucht ook nog eens buiten de WRR valt door een technische oorzaak komt daar nog een extra CS dag bij voor de cabinecollega's. Motiveren is maatwerk, daarom is ons primaire doel het in stand houden van jouw vliegschema, zeker nu met de feestdagen op komst.

We zijn benieuwd wat 2017 ons weer voor mooie woorden brengt. Wij zijn er klaar voor.

Ten slotte wensen we je een fijne kerst toe, thuis of op de route!

KLM bestuurLees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden, jouw toekomst en jouw pensioen! Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Wil je lid worden? Mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480

 

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA