Update cao-overleg Transavia

7 mrt. 2023
We hebben tijdens deze cao-ronde continue de urgentie om zoveel mogelijk uit de VNC cao-voorstellenbrief in het totaalpakket op te nemen. Dat zijn namelijk de - door jullie als leden ingediende - belangrijkste onderwerpen en daar willen we zoveel mogelijk aan tegemoetkomen. Wij geven dit ook nadrukkelijk bij Transavia aan met daarbij de motivering dat het realiseren van die cao-punten noodzakelijk is om een leegloop bij ons cabinekorps verder te voorkomen. Onze pijlen blijven dus gericht op een goede loonsverhoging en werkdrukvermindering. Verder hebben we grote ambities om de pensioenopbouw sterk te verbeteren.
 
Dit is allemaal door de VNC ter sprake gebracht in het cao-overleg met Transavia van 7 maart. Gedeeltelijk benadert Transavia nog steeds verkennend onze cao-onderwerpen maar langzamerhand wordt er wel inhoudelijk gesproken over het startsalaris voor CA1 collega’s, de Airbus salarisschalen voor pursers en CA2 collega’s en de Eindejaarsuitkering voor ca’s.
 
Pensioenverbetering
Hoewel pensioen opbouw wellicht niet door iedereen als bijzonder swingend onderwerp wordt gezien, is het naast ons salaris een erg belangrijk inkomensonderdeel. We nemen onze professionele pensioenadviseur mee naar het overleg omdat we een optimale opbouw willen. Deze adviseur heeft verstand van deze complexe materie over onder meer werkgevers- en werknemerspremies die een goed pensioen moeten garanderen.
In de VNC-voorstellenbrief staat al dat berekeningen uitwijzen dat een verhoging van tenminste 40% nodig is om tot een enigszins marktconforme en dus concurrerende pensioenregeling voor Transavia cabinepersoneel te komen. De bijkomende vraag is hoeveel de werkgever daaraan zal dienen bij te dragen en wat dat betekent voor de werknemersbijdrage. Onze pensioendeskundige levert op verzoek van Transavia deze week extra informatie aan om het VNC-standpunt verder te onderbouwen.
 
Vrijdag 10 maart wordt het gesprek met Transavia over pensioenen vervolgd en zal het bedrijf met een reactie komen. We houden jullie uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen. Mocht je vragen hebben, mail ons gerust op sectiebestuur.transavia@vnconline.nl of bel 020 5020480.
 
Lauren Klaassen & Antonie Kloots,
Transavia sectiebestuurders

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. De contributie kun je (grotendeels) terugkrijgen via de cafetariaregeling. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA