• home
  • Actueel
  • Uitspraak rechtszaak Stichting Cabinebelangen aangehouden

Uitspraak rechtszaak Stichting Cabinebelangen aangehouden

16 jun. 2015

De rechter heeft de voor vandaag geplande uitspraak in de Hoger Beroepszaak aangehouden tot dinsdag 14 juli aanstaande, zo heeft het Hof Amsterdam aan onze advocaat laten weten. Bijna honderd ex-Martinair collega's - die worden vertegenwoordigd in de Stichting Cabinebelangen - verloren eerder hun  rechtszaak tegen KLM maar gingen tegen die uitspraak in Hoger Beroep.

We zijn in deze zaak zoals dat juridisch heet 'tussengekomen' en hebben samen met onze advocaat veel tijd gestoken in dit dossier en een gedegen voorbereiding. Dit om de doorstroom- en promotiebelangen van de ruim 9000 KLM-cabinecollega's te verdedigen! Belangrijkste voor de VNC is dat wij staan voor de arbeidsvoorwaarden voor KLM collega's zoals afgesproken met KLM in onze Cao. Onderdeel daarvan is dat als je bij KLM begint je onderaan instroomt als eenbander. De jaren uit een vorig dienstverband bij een andere luchtvaartmaatschappij tellen dus niet mee. In de luchtvaart zijn deze regels al sinds mensenheugenis gebruikelijk.

Senioriteit en functiebehoud geëist
De stichting eiste namens bijna honderd ex-Martinair collega's zogeheten 'Overgang van onderneming' (OvO). Bij OvO hebben werknemers die overgaan naar een nieuwe onderneming, in dit geval KLM,  het recht om hun eigen arbeidsvoorwaarden te behouden. Denk daarbij aan salaris en anciënniteit. De Stichting eiste echter ook senioriteit en functiebehoud. Voor de groep ex Martinair collega's was het blijkbaar onvoldoende dat na het staken van de activiteiten van hun passagepoot onder meer werd geregeld dat zij zonder sollicitatie, direct op vast contract bij KLM in de cabine aan de slag konden. Eveneens krijgen zij naast deze vaste baan een suppletie - een aanvulling op hun KLM salaris tot zij op het niveau van hun Martinair salaris zitten - en konden zij hun deeltijdpercentage behouden.

Nadat deze collega's in vaste dienst waren, daagden zij hun huidige werkgever voor de rechter. De rechter oordeelde dat bij de beëindiging van hun dienstverband bij Martinair en indiensttreding bij KLM er geen sprake was van 'overgang van onderneming'. De Stichting Cabinebelangen ging hiertegen in Hoger Beroep.

Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de uitspraak die nu aangehouden is tot 14 juli 2015.

                                                                                       


KLM bestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA