Uh: 'KLM.com wil uw e-mailadres bekijken?'

15 apr. 2014

Wil je op jouw KLM emailadres of de site inloggen? Krijg je de dringende mededeling dat KLM.com "uw e-mailadres wil bekijken en basisinformatie over uw account weergeven". Vreemde zaak vinden veel leden die ons verontrust hierover bellen. Na een telefoontje met de IT afdeling blijkt dat
Wil je op jouw KLM emailadres of de site inloggen? Krijg je de dringende mededeling dat KLM.com "uw e-mailadres wil bekijken en basisinformatie over uw account weergeven". Vreemde zaak vinden veel leden die ons verontrust hierover bellen. Na een telefoontje met de IT afdeling blijkt dat deze maatregelen zijn genomen om zogenaamde 'phishing mails' te voorkomen. Het is dus een extra controle en daarmee een beveiligingsmaatregel vanuit het bedrijf. Klik je op wat KLM nu eigenlijk precies wil zien dan blijkt het onder andere om je naam, foto, geslacht, land, taal en tijdzone te gaan. Als je niet accepteert, kun je nergens meer in. Maar liever dat KLM je gegevens heeft dan een of andere oplichter...

Wat is phising?
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij je naar valse websites wordt gelokt die een kopies zijn van echte websites. Doel van de oplichters is dat je nietsvermoedend inlogt en hiermee onbedoeld je inlognaam en wachtwoord of andere geheime informatie doorgeeft aan fraudeurs.


 

Wat te doen volgens KLM
Zoals vermeld op de KLM site - maar om daar te raken moet je wel eerst op accepteren drukken -  gaan er 'phishing mails' rond via KLM4U accounts. De afzender lijkt een collega met KLM4U account die je uitnodigt om een document via google drive te bekijken. Hiervoor zou je dan op een link dienen te klikken. Doe dat echter niet, verwijder de mail!

Phishing mails zijn dikwijls te herkennen aan een niet persoonlijke aanhef, beginnend met een algemene opening; vele taalfouten omdat het een slecht vertaalde tekst is en het account zou zogenaamd "geverifieerd" moet worden middels een inlog.

Open geen onbekende bestanden van mails die je niet verwacht maar verwijder deze. Heb je toch ingelogd, wijzig dan zo snel mogelijk  je wachtwoord via de helpdesk. Dit voorkomt dat derden toegang krijgen tot KLM intranet en andere gevoelige informatie zoals jouw persoonlijke gegevens, emails, documenten, contacten en afspraken.

Heb je vragen bel met de ICT helpdesk van KLM  020-6491324. 

KLM sectiebestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA