• home
  • Actueel
  • Tweede Kamer steunt beslissing staatssecretaris over landingsrechten

Tweede Kamer steunt beslissing staatssecretaris over landingsrechten

5 jun. 2015

Tijdens het Algemeen Overleg (AO) Luchtvaart in de Tweede Kamer op 4 juni, stond onder andere de beslissing van staatssecretaris Mansveld over de landingsrechten van Gulf-carriers op de agenda. Zij heeft besloten om zolang de onderhandelingen tussen Nederland, Europa en de Golfstaten lopen, geen landingsrechten meer uit te geven voor Schiphol. De eerste maatschappij die de gevolgen van deze beslissing merkte was Qatar. De uitbreiding van het aantal vluchten op Schiphol gaat voorlopig niet door.De VNC vindt de beslissing van staatssecretaris Mansveld moedig en goed. Er wordt nu veel gesproken over de miljarden steun die de Golfstaten aan hun luchtvaartmaatschappijen geven. Staatssteun is in strijd met de Europese regelgeving en ook maatschappijen die een luchtvaartverdrag met Europese landen sluiten moeten zich daaraan houden. Geen enkel Europees land heeft echter tot nu toe ook daadwerkelijk een beslissing genomen om die verplichting ook af te dwingen. Nederland neemt hierin nu het voortouw.

Europa
Tijdens het debat spraken alle leden van de Tweede Kamer die aanwezig waren in het AO hun steun uit voor de beslissing van Mansveld. Ze waren wel van mening dat er op Europees niveau afstemming zou moeten zijn over maatregelen tegen oneerlijke concurrentie. Voorlopig echter is dit voor Nederland een duidelijke eerste stap naar een echte aanpak van de oneerlijke concurrentie uit het Midden Oosten die KLM in zwaar weer heeft gebracht.

Tijdens het debat is ook gesproken over de luchtkwaliteit aan boord. De VNC dringt al veel langer aan op onderzoek naar aanwezigheid en effecten op het menselijk lichaam van stoffen die via het luchtverversingssysteem van vliegtuigen in de cabine kunnen doordringen. Ook daar heeft staatssecretaris Mansveld inmiddels actie op ondernomen. In Europees verband wordt er een onderzoek naar de luchtkwaliteit opgestart en recent heeft de staatssecretaris aangekondigd een adviesraad op te richten die haar moet adviseren ten aanzien van het Nederlandse standpunt. De VNC is uitgenodigd om zitting te nemen in die adviesraad. 

VNC bestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA