• home
  • Actueel
  • Transavia vraagt om maatregelen rondom de corona crisis

Transavia vraagt om maatregelen rondom de corona crisis

17 mrt. 2020
Vanochtend (dinsdag 17 maart) heeft het eerste overleg plaatsgevonden tussen de vakbonden en transavia om de status van het “corona-dossier” te bespreken en de gevolgen daarvan.

Transavia ziet op dit moment de productie steeds verder krimpen. Verschillende landen nemen verregaande maatregelen en sommige hebben de grenzen zelfs gesloten. De situatie verandert continu en daar moet meerdere keren per etmaal op geacteerd worden.
Transavia ziet dat het aantal boekingen zeer fors terugloopt, ook voor de zomerperiode maar het bedrijf kijkt ook vooruit naar de toekomst.

Voorgestelde maatregelen:
Transavia past op allerlei mogelijke manieren besparingen toe om te zorgen dat het voortbestaan van het bedrijf gewaarborgd blijft.
Transavia heeft aan de vakbonden de volgende maatregelen voorgelegd en zal deze verder uitwerken.
* aanvragen van werktijdverkorting
* uitstel betaling van de winstdeling van april 2020 naar oktober 2020.
* verplicht opnemen van maximaal 5 vakantiedagen (op fulltime dienstverband, naar rato) in de periode van 20 maart t/m 1 mei 2020.

Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk wat de exacte gevolgen zijn en wat het gaat inhouden voor de cabinemedewerker. Het is wel duidelijk dat je in dienst blijft bij transavia en dat de niet gewerkte uren worden aangevuld door UWV.

Het voorstel van transavia is om het verschil tussen het huidige loon en de optelsom van het salaris als gevolg van de werktijdverkorting + de WW uitkering voor 50% te compenseren.

Transavia werkt er hard aan om deze zaken inzichtelijk te krijgen en de bonden zullen aanstaande donderdag 19 maart weer bij elkaar komen om dit te bespreken. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit overleg zullen er ook rekenvoorbeelden worden gedeeld op basis waarvan je de consequenties kunt zien.

De winstdelingsregeling is een cao afspraak en daarom zal het uitstellen daarvan officieel goedgekeurd moeten worden door de VNC leden.

VNC begrijpt dat de aangekondigde maatregelen ingrijpend zijn en voor de werknemers verstrekkende gevolgen zullen hebben. Wij zijn overtuigd van de ernst van de situatie. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de belangen van onze leden en voor de continuïteit van het bedrijf.

We raden je aan om de berichtgeving vanuit transavia en VNC op de voet te volgen.
Zodra wij meer informatie en duidelijkheden hebben, zullen we dit met jullie delen.


sectiebestuur Transavia
Angela Visser & Antonie Kloots

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA