transavia: het rupsje nooitgenoeg verhaal

4 dec. 2015

De VNC en transavia zijn al jaren bezig over een nieuwe cao waarbij wij steeds begrip hebben getoond voor de financiele situatie waarin het bedrijf zich bevindt. Of moeten we inmiddels stellen ’bevond’, de cijfers voor 2015 worden namelijk beter dan verwacht. 
De VNC is bereid bepaalde versoberingen in arbeidsvoorwaarden af te spreken. Maar voor transavia geldt het rupsje nooitgenoeg verhaal.   

Zwaardere roosters
Op twee transavia kostenbesparende voorstellen, de vergoeding van de actuele reiskosten en de dubbele vluchten (4 stretches), is het cao-overleg stuk gelopen. De VNC is hier momenteel geen voorstander van omdat er collega’s netto op achteruit zullen gaan. In combinatie met de 0 lijn (geen loonsverhoging) en de tweejarige tredepauze, vindt de VNC dit onacceptabel.

Het voorstel van de dubbele vluchten houdt in dat er in de indelingsfase maximaal twee dubbele vluchten gepland mogen worden met een maximale duty van 12,5 uur. In de crewco-fase mag er dan nog 1 dubbele vlucht bijkomen. Vooral vanaf Amsterdam zal het aantal dubbele vluchten stijgen. De VNC verwacht dat de roosters dan veel zwaarder worden, 

Tegenstrijdig bedrijfsbeleid
transavia wilde in 2013 nog investeren in tevredenheid van werknemers. Een goede en positieve gedachte die door de VNC uiteraard wordt ondersteund. Zeker na het vorige cao akkoord in 2012 waarin ook al veel is ingeleverd. En nu doet transavia voorstellen die jullie werkdruk nog verder verhogen! De VNC vindt dit tegenstrijdig. Het ziekteverzuim is momenteel behoorlijk hoog. Maar transavia maakt ondertussen tv reclames met een lachende stewardess die klanten tevreden stelt. Met  zwaardere roosters zal het ontspannen glimlachen en klantgericht opereren echter steeds moeilijker worden.         

De heersende  onvrede uitte zich dan ook in een hoge opkomst op onze ledenvergaderingen, waar overigens dit geluid werd bevestigd. We bedanken alle leden die hun voor het delen van hun visie en de knelpunten waartegen jullie oplopen. Wij zijn nog bezig met het inventariseren van alle input die we mochten ontvangen. In een later stadium komen we daar nog op terug bij jullie.

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben neem dan contact met ons op via sectiebestuur.transavia@vnconline.nl

Sectiebestuur transavia

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA