• home
  • Actueel
  • Toenemende onrust over dreigende staking bij AF

Toenemende onrust over dreigende staking bij AF

8 jun. 2016

De onrust over de aangekondigde stakingen bij Air France neemt toe onder zowel het VNC bestuur als onze leden. Bij deze het VNC standpunt met toelichting.
Wij willen Elbers en de zijnen oproepen om een zeer dringend beroep te doen op zijn collega CEO bij AF om de stakingen vanaf 11 juni te voorkomen. De VNC vindt het ongelooflijk dat Air France-topman Frédéric Gagey onlangs nog tegen persbureau Reuters zei dat hij niet bang is voor de werkonderbreking. "Mensen kunnen de auto of de trein pakken…" Die op zijn zachts gezegd gemakzuchtige houding is ongepast bij een dergelijke ernstige situatie.

Grote financiële gevolgen en imagoschade
De gevolgen die een staking kan hebben, staan ons namelijk nog vers in het geheugen. Het is slecht voor zowel de business van AF als KLM, voor de passagiers en heeft naast de impact van imagoschade ook grote financiële gevolgen.  Bij de vorige AF staking in 2014 ging er een half miljard euro in rook op. De toenmalige KLM directie beweerde destijds dat dit verlies niet voor rekening van KLM zou komen… Het heeft KLM en daarmee ons als cabinepersoneel echter wel degelijk geraakt: de jaarcijfers kelderde naar beneden dankzij de 500 miljoen € kostende staking.

Het raakt ons allemaal
De holding AF/KL zal na een staking zeer waarschijnlijk opnieuw gaan zeggen: het gaat niet goed, kijk maar naar de cijfers. Vervolgens hijgt de KLM directie al in onze nek met het feit dat zij meer productiviteitsverhoging en arbeidskostenverlaging van ons wil. Wij moeten meer (in)leveren want anders is er geen geld om te investeren…

Ondertussen is er vorig jaar bij KLM al 700 miljoen € aan besparingen bijgedragen door het personeel en gebeurt er in Frankrijk bizar weinig. Overigens is de onenigheid, de complexe arbeidsverhoudingen en de op hand zijnde stakingen zowel de AF directie als de stakingsgezinde vliegers te verwijten. Enerzijds zijn er inderdaad verschuivingen in de productie van AF naar KLM waarmee AF zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Anderzijds heeft AF cockpitpersoneel - in tegenstelling tot hun KLM cockpitcollega’s - nog geen bijdragen geleverd aan de bezuinigingen.

VNC staat niet achter de huidige gang van zaken
Kortom, de VNC staat niet achter de huidige gang van zaken en wil dat de dreigende stakingen plaatsmaken voor zinvolle en oplossingsgerichte gesprekken. Alle betrokkenen dienen hun verantwoordelijkheid hierin te pakken.

VNC bestuur

 

Foto: deze foto is ons toegestuurd door een van onze leden

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA