• home
  • Actueel
  • Toelichting tweede kwartaalcijfers KLM en AF/KL

Toelichting tweede kwartaalcijfers KLM en AF/KL

1 aug. 2019
De VNC en andere werknemersorganisaties hebben van KLM een toelichting gekregen op de tweede kwartaalcijfers. Hieronder lees je onze toelichting, voor de exacte cijfers verwijzen we naar de bedrijfspublicaties.

Traditiegetrouw worden de kwartaal- en jaarcijfers overigens eerder aan de pers gepresenteerd, hierdoor hebben jullie al nieuws- en opiniestukken in de media voorbij zien komen.

Positieve reacties op de beurs
De presentatie van de kwartaalcijfers leidde in de media en op de financiële markten tot overwegend positieve reacties. Dat lijkt vreemd gezien KLM spreekt over donkere wolken die zich boven de luchtvaart zouden samenpakken. Feit is dat het met onze financiën goed gaat: de kaspositie van KLM is opnieuw gestegen, de schulden zijn weer verder afgebouwd en dat is beide volledig volgens planning. De directie wil echter het investeringsprogramma (voor onder andere de vloot en andere materiële zaken) van minimaal maar liefst 1.3 miljard euro de komende jaren boven water houden. Dat geld moet dan volgens hen komen uit het verlagen van arbeidskosten. De VNC vindt juist dat er ook moet worden geïnvesteerd in personeel! We hebben met z’n allen jarenlang bijgedragen aan de goede resultaten middels een hogere productiviteit en bezuinigingen. De relatie met het probleem in de CAO onderhandelingen was daarmee weer gelegd, namelijk de eis van de VNC voor een goede, structurele loonsverhoging tegenover een onder de inflatie liggend te mager loonbod van KLM.

Start investeringen 2019
Financieel directeur Swelheim benoemde de resultaten in het tweede kwartaal. Deze volgen de trend van het eerste kwartaal van 2019. De kosten per eenheid stijgen omdat er beperkingen aan de groeimogelijkheden zijn, de vrachtopbrengsten wat tegenvallen en er operationele verstoringen waren door weersomstandigheden en het omvliegen door de India en Pakistan kwestie.
Verder had hij het over wat hij noemde ‘leuke zaken’: 2 nieuwe bestemmingen die het goed doen, Las Vegas en Wroclaw. Daarnaast wordt KLM steeds hipper, want passagiers kunnen tegenwoordig in de KLM-boekingsapp betalen met ApplePay en het personeel kan unsafe situations melden in een app. Inmiddels is de eerste 787-10 aan de vloot toegevoegd en het aftellen van 100 dagen naar de 100e verjaardag van KLM in oktober is begonnen. In het eerste half jaar heeft KLM investeringen gedaan in de Biofuel fabriek in Delfzijl en in de ontwikkeling van de Flying V die door de TU in Delft wordt ontwikkeld. Verder heeft KLM een aantal prijzen gewonnen en is de campagne Fly Responsibly (bijna) overal in goede aarde gevallen.

Air France cijfers
De cijfers van de groep Air France/KLM werden ook kort toegelicht. Samengevat komt het er op neer dat de verbeterde resultaten van Air France voortkomen uit het feit dat er vorig jaar gestaakt is in Frankrijk en dit jaar (nog) niet. Bij KLM zijn de cijfers nog positief en substantieel beter dan bij Air France.

VNC bestuur

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Het gaat om jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en dus jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA