• home
  • Actueel
  • Toelichting op 2e kwartaalcijfers KLM en Air France

Toelichting op 2e kwartaalcijfers KLM en Air France

1 aug. 2022
Vandaag gaf KLM een toelichting op de kwartaalcijfers aan vertegenwoordigers van de VNC en andere werknemersorganisaties, na deze afgelopen vrijdag traditiegetrouw eerst aan de pers gepresenteerd te hebben.
De berichtgeving hierover hebben jullie waarschijnlijk al in verschillende media voorbij zien komen, wij geven hierbij graag onze eigen korte toelichting.

‘Remarkable results’
De presentatie werd gegeven door KLM Chief Financial Officer Erik Swelheim en die begon met het goede nieuws: er wordt weer winst gemaakt, bij zowel KLM en Transavia als bij Air France. Het niveau van het aantal verkopen en boekingen ligt zelfs boven dat van 2019.
Swelheim noemde dat ‘remarkable results’, opmerkelijke resultaten wanneer je deze afzet tegen de huidige omstandigheden waarbinnen KLM opereert. De torenhoge brandstof prijzen, de oorlog in Oekraïne, inflatie, pandemie, krapte op de arbeidsmarkt en chaos op Schiphol, uitdagingen op het gebied van klimaat, het zijn stuk voor stuk factoren die forse kostenstijgingen met zich mee brengen. Dat er desondanks zwarte cijfers werden geschreven heeft met een aantal factoren te maken.
Allereerst de klant: die boekte massaal en is bereid een goede prijs voor zijn reis te betalen. Azië blijft daarbij nog flink achter, maar de overige regio’s scoren prima, vooral Noord Amerika en het Caraïbisch gebied.
Ten tweede is er door KLM goed gehedged: luchtvaartmaatschappijen kunnen voor een bepaalde periode hun prijzen afspreken voor olie en kerosine en blijven die betalen, ook als de marktwaarde sterk daalt of stijgt. Ligt de gehedgede prijs onder de marktwaarde dan is dat dus gunstig voor het bedrijf.
En ten derde kon KLM in het begin van 2022 nog gebruik maken van de NOW regeling. Zonder die steun voor bedrijven vanuit de overheid was er weliswaar nog steeds winst gemaakt, maar was de marge een stuk kleiner geweest.

Voorzichtigheid geboden     
Mede door deze goede resultaten kon KLM de gebruikte lening aan de overheid in twee maanden tijd in zijn geheel aflossen, maar de voorwaarden zijn daarmee nog niet van tafel. De kredietfaciliteit van de overheid – garantstelling voor lening bij banken -  is er immers nog. KLM is in gesprek met banken om een andere invulling aan deze afspraken te geven, maar voor het volledig opzeggen van deze faciliteit vindt het bedrijf het nog te vroeg.

Swelheim benadrukte dat er onder zware druk extreem hard gewerkt is door alle KLM collega’s, wat zonder twijfel heeft bijgedragen aan het positieve resultaat. De reisrestricties zijn vrijwel overal opgeheven, onze passagiers komen weer aan boord, de vraag naar tickets is groot en KLM heeft een robuust netwerk en businessmodel dat zijn vruchten wederom afwerpt. Maar de druk op de kosten blijft enorm: Schiphol verhoogt de tarieven fors en de brandstofprijzen zijn onzeker, wat van invloed zal zijn op nieuwe hedge afspraken. Daarnaast houdt Air France - KLM de focus op duurzaamheid en heeft een ambitieus vlootvernieuwingsprogramma dat ook hoge kosten met zich meebrengt. De KLM delegatie herhaalde het nog maar eens: dit resultaat is dik verdiend, maar hoe lang het zal aanhouden blijft de vraag.

De VNC is uiteraard blij met dit resultaat, wij sluiten ons aan bij de complimenten aan de (cabine)collega’s. Ook wij zien de vele uitdagingen waar de luchtvaart in z’n geheel en KLM in het bijzonder voor staan, maar zijn op basis van deze uitkomst hoopvol voor de toekomst.

VNC bestuur  

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA