• home
  • Actueel
  • Toelichting op 13e maand voor transavia ca’s in vaste dienst

Toelichting op 13e maand voor transavia ca’s in vaste dienst

7 nov. 2019
Een vaak terugkerend onderwerp in de mailbox van het transavia sectiebestuur is de wens om een 13e maand-uitbetaling voor cabin attendants in vaste dienst. 

Voorheen was het zo dat cabin attendants geen vast contract hadden en tevens niet alle maanden van het jaar in dienst waren. Hierdoor liep het overgrote deel van de collega’s de uitkering van de 13e maand mis omdat zij in de maand december - de maand dat de 13e maand wordt uitbetaald - niet in dienst waren. Om deze ongelijkheid te corrigeren is een extra salarisonderdeel toegevoegd voor collega’s met een seizoencontract. Tijdens de cao-onderhandelingen werd afgesproken dat de 13e maand voor cabin attendants naar rato zou worden inbegrepen in het maandsalaris. Op deze manier worden ca’s in vaste dienst ook gecompenseerd en ontvangen zij dus ook een 13e maand. De systematiek is alleen anders: elke maand wordt er 1/12e gedeelte aan het salaris toegevoegd. Vaak wordt gezegd dat het verschil tussen ca’s en pursers qua salaris niet zo groot is bij transavia. Dit komt dus mede door de bovengenoemde constructie. Het geeft een vertekend beeld wanneer men niet beseft dat de 13e maand voor een ca anders wordt uitgekeerd dan voor een purser. Het verschil per maand is hierdoor op het eerste gezicht minder. Aan het einde van het jaar ontvangen pursers nog een 13e maand terwijl de ca’s het al per maand in gedeeltes ontvangen.
 
Veel ca’s in vaste dienst zouden het ook liever gereserveerd houden voor de decembermaand
Omdat de VNC regelmatig vragen krijgt over het salarisonderdeel 13e maand, is het wellicht een idee om de systematiek van uitbetaling van de 13e maand anders te gaan regelen. Tijdens de aankomende cao onderhandelingen kan de VNC bij transavia een voorstel neerleggen om dit aan te passen voor ca’s in vaste dienst. Wel moeten ca’s zich er dan van bewust zijn dat het maandbedrag dat zij zullen ontvangen in dat geval lager zal uitvallen dan zij gewend zijn omdat een gedeelte dan gereserveerd zal worden voor de extra uitbetaling in de maand december. M.a.w: het stukje extra salaris dat eerst per maand werd toegevoegd zal dan worden opgespaard om vervolgens toegevoegd te worden aan het salaris van december.Wij zouden erg graag horen hoe onze leden hier tegenaan kijken.
Je kunt je mening over dit onderwerp mailen via cao.transavia@vnconline.nl tot 1 december. 


Sectiebestuur transavia


Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Het gaat om jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en dus jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA