Toelichting jaarcijfers 2016 Air France/KLM

17 feb. 2017

Vandaag heeft de KLM directie de resultaten van het afgelopen boekjaar gedeeld met afgevaardigden van alle bonden en de Ondernemingsraad. Zoals gebruikelijk werden deze cijfers een dag eerder naar de pers gecommuniceerd, dus echt nieuws zullen we niet brengen maar we willen graag wat achtergrondinformatie geven.
Namens de directie waren CEO Elbers en de heren Slagt en Stienen aanwezig, de presentatie was in handen van CFO Swelheim. Hij begon met de mededeling dat KLM goede resultaten had behaald: de schuldenlast is verminderd waardoor er lagere rentelasten zijn, de winst is  gestegen en de kosten per eenheid lieten een daling van 1,7% zien. Het netto resultaat bij KLM is 521 miljoen euro, hiermee is het eigen vermogen fors gestegen.

Goeie groei
In vrijwel alle regio’s is er groei: NAD en Midden- en Zuid-Amerikaanse routes deden het prima, Azië verbeterde ook maar de sterkste groei was merkbaar op Europa en Afrika. Achterliggende redenen zijn onder andere densificatie, korte omdraai en het einde van de Ebola-crisis. Alleen bestemmingen in het Midden-Oosten bleven achter bij de rest. Generiek heeft KLM een productiviteitsverbetering van 4,2% behaald en dat ligt zelfs boven de ambities van Perform 2020.

Air France en ‘Boost’
In vergelijking met KLM doet Air France het minder goed maar ook daar werden zwarte cijfers geschreven. Er is echter geen groei bij AF en KLM levert met haar 40% aandeel in de holding AF/KLM maar liefst 70% van de winst. De heer Janaillac sprak in Parijs dan ook van ‘niet gezonde verhoudingen’ binnen het bedrijf en hoopt met de nieuwe dochtermaatschappij Boost het aandeel van AF in het bedrijf een boost te geven…

Mitsen en maren
Ondanks de uitstekende cijfers gaf de directie aan dat dit niet bepaald aanleiding is om op de lauweren te gaan rusten. Het goede resultaat is namelijk mede veroorzaakt door de lage olieprijzen die nu langzaamaan aan het stijgen zijn. Ook staat er druk op de prijzen door capaciteitsoverschot in de markt en is de concurrentie stevig. Kortom: volgens Swelheim moet de focus op kostenverlaging gehandhaafd blijven.

Winstdeling
Het resultaat van het afgelopen jaar is desalniettemin prima te noemen en dat zal zich uiten in de winstdeling die alle medewerkers zullen ontvangen. Voor cabinepersoneel is dat 4,227% van 12 x het bruto maandsalaris, dit zal je in april op je loonstrook terugzien.

VNC bestuur

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden, jouw toekomst en jouw pensioen! Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Wil je lid worden? Mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA