Toelichting eerste kwartaalcijfers KLM

7 mei 2021
KLM heeft vandaag aan de VNC en andere werknemersorganisaties uitleg gegeven over de eerste kwartaalcijfers (Q1) 2021. Hieronder lees je kort onze toelichting, voor de exacte cijfers verwijzen we naar de KLM publicaties.

Traditiegetrouw worden de kwartaal- en jaarcijfers eerder aan de pers gepresenteerd, hierdoor hebben jullie al nieuws- en opiniestukken in de media voorbij zien komen.

Cijfers blijven historisch slecht
Door de aanhoudende coronacrisis zijn de cijfers nog historisch slecht. In plaats van de 7,7 miljoen passagiers die KLM in een eerste kwartaal vervoerde voor de coronacrisis is dit teruggevallen naar 1,7 miljoen passagiers tussen januari en april 2021.  
KLM heeft het eerste kwartaal van dit jaar 2021 dan ook afgesloten met een operationeel verlies van €337 miljoen. KLM’s financieel directeur Swelheim gaf aan dat met het nodige kunst- en vliegwerk de kosten zo goed mogelijk worden beheerst maar dat de miljardenschuld zwaar rust op KLM.

Onzekerheid speelt grote rol
Swelheim gaf verder aan dat in de cijfers helaas de hoofdrol is weggelegd voor het woord ‘onzekerheid’. Onzekerheid voor wat betreft het herstel van de vliegproductie; onzekerheid aangaande beschikbaarheid van vaccins en onzekerheid omtrent de coronarestricties vanuit overheden (o.a. testverplichtingen).
In het meest positieve geval is de schatting van de International Air Transport Association (IATA) dat in 2024 weer enigszins de positie wordt benaderd die luchtvaartmaatschappijen hadden voor de pandemie. KLM sprak de hoop uit dat de bodem nu bereikt is en de weg omhoog weer gevonden kan worden.

Digitale leden-infosessies
In deze moeilijke tijden is en blijft het belangrijkste doel van de VNC het behoud van werkgelegenheid. Wij blijven ons hoe dan ook inzetten voor het zoveel mogelijk voorkomen van gedwongen ontslag. Hiervoor hebben we in het Sociaal Plan een  aantal regelingen vastgelegd. Wil je meer achtergrond informatie, meld je dan voor de aankomende ledeninfosessies:
• dinsdag 11 mei 13.30 - 14.30 uur (aanmelden kan tot 10 mei 16.00 uur)
• woensdag 19 mei 13.30 - 14.30 uur
* woensdag 26 mei 10.30 - 11.30 uur
* vrijdag 4 juni 10.30 uur - 11.30 uur

VNC leden van de KLM sectie kunnen inschrijven via dit registratieformulier  waarop je ook eventuele vragen alvast kunt doorgeven. Na verwerking krijg je tijdig voor de sessie een uitnodiging met inlog- en werkwijze.

We kijken ernaar uit je te zien/spreken!

KLM sectiebestuur


Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA