• home
  • Actueel
  • Toelichting eerste kwartaalcijfers 2022 KLM groep

Toelichting eerste kwartaalcijfers 2022 KLM groep

10 mei 2022
In de cijfers en natuurlijk ook aan boord zien we een stijgende lijn in de passagiersaantallen. KLM en KLC vervoerden in de eerste 3 maanden van dit jaar 4,8 miljoen reizigers en Transavia ruim 2,5 miljoen. Dat leidt in het 1e kwartaal tot een positief operationeel resultaat van 3 miljoen euro op een omzet van bijna 1,9 miljard euro. Hierin zit nog 140 miljoen euro NOW-steun verweven en een deel openstaande leningen dient nog te worden afbetaald. Kortweg: we klimmen langzaamaan uit het het dal maar er is nog een lange weg te gaan.

De resultaten zijn - zeker als je de cijfers afzet tegen het 1e kwartaal van vorig jaar- bemoedigend:
In Q1 van 2022 vervoerde KLM 4,8 passagiers tegenover 1,4 miljoen passagiers in Q1 2021;
In Q1 van 2022 boekte KLM €3 miljoen winst tegenover een verlies van €337 miljoen in Q1 2021;
In Q1 van 2022 bedroeg de KLM omzet €1,9 miljard tegenover €930 miljoen in Q1 van 2021.

Stijgende trend
Dat er in het eerste kwartaal winst is geboekt, betekent voorlopig een benadering van de reguliere resultaten van voor de coronapandemie. De stijgende trend in het aantal boekingen zet zich voort ondanks het conflict rondom Oekraïne en het aanverwante omvliegen door sluiting van het Russisch luchtruim. De druk van de enorm gestegen olieprijs is nu nog beperkt door het hedgen: het bij inkoop van brandstof afdekken van het marktrisico.

Aflossen leningen
Inmiddels is er een begin gemaakt met het aflossen van zo’n €311 miljoen van de nog €631 miljoen aan openstaande leningen. Om de financiële gevolgen van de coronapandemie te overleven, reserveerden de Nederlandse overheid met de banken in totaal €3,4 miljard voor de KLM groep. Hiervan is uiteindelijk €942 miljoen gebruikt. Indien het herstel van de luchtvaart doorzet, kan er later dit jaar verder worden afgelost. Capaciteitsverbeteringen door Schiphol zijn daarbij hoogst noodzakelijk, zeker voor de verwachte drukke zomermaanden.
Tot slot zien we ook bij beleggers op de beurs voorlopig een toenemend vertrouwen in het bedrijf. Na de bekendmaking van de cijfers, stegen de aandelen namelijk met een paar procent.
Deze korte toelichting is op basis van de uitleg die KLM 9 mei gaf aan de VNC en andere werknemersorganisaties. Voor de exacte cijfers verwijzen we naar de KLM publicaties.

Algemeen Bestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA