• home
  • Actueel
  • Toelichting Air France /KLM jaarcijfers 2019

Toelichting Air France /KLM jaarcijfers 2019

21 feb. 2020
Vandaag gaf de directie aan afgevaardigden van alle werknemersorganisaties een toelichting op de jaarcijfers van 2019, op het hoofdkantoor te Amstelveen. Aanwezig waren CEO Pieter Elbers, CFO Erik Swelheim en VP Industrial Relations Kim Bruggeman.

Gewoontegetrouw waren de cijfers een dag eerder bekend gemaakt aan de verzamelde pers in Parijs, dit keer overigens wegens kostenbesparing op het kantoor van Air France op de luchthaven Charles de Gaulle en niet zoals gebruikelijk in het chique Pullman hotel aan de voet van de Eiffeltoren. Voor de exacte cijfers verwijzen we je graag naar de bedrijfspublicaties (klik hier).

Elbers opende de bijeenkomst en gaf een korte samenvatting van de prestaties in het afgelopen jubileumjaar, waarna Swelheim de formele presentatie voor zijn rekening nam.
De conclusie was dat KLM een heel behoorlijk resultaat heeft neergezet met een operationeel resultaat van 853 miljoen, een recordaantal passagiers (44 miljoen) en een record aan investeringen. Dat het resultaat toch minder goed is dan in 2018 is volgens Elbers te wijten aan de slechte prestaties in het vrachtvervoer, hogere brandstofkosten en de zogenaamde unit kosten binnen het bedrijf: denk aan loon, pensioen en de gestegen tarieven van Schiphol.
Engineering & Maintenance heeft een goed jaar gedraaid en de prestaties van transavia zijn uitstekend te noemen met relatief de hoogste marge binnen de holding AF/KL.

Nog altijd verschil met Air France
De winstmarge is vergelijkbaar met de directe concurrenten van KLM binnen Europa. Door verregaande bezuinigingen en kostenbesparende programma’s is het KLM gelukt wat ‘vet op de botten’ te creëren en staat het bedrijf er robuuster voor dan een aantal jaar geleden. Ook bij Air France worden de kosten aanzienlijk verlaagd en er zit dan ook zeker verbetering aan Franse kant, maar dit geeft nog niet het resultaat dat men voor ogen had: 75% van de behaalde winst in het afgelopen jaar is voor rekening van KLM.
Swelheim benadrukte dat het verschil weldegelijk kleiner aan het worden is, waardoor de twee carriers langzaam maar zeker naar elkaar toe groeien. Dat Air France beter moet gaan en blijven presteren staat echter buiten kijf.

Corona crisis
Uiteraard was er ook veel aandacht voor het Corona virus en de (financiële) gevolgen voor onze operatie. KLM verliest ongeveer 50 miljoen euro per maand door het niet uitvoeren van vluchten naar het vasteland van China en de snel teruglopende verkoop van tickets naar andere Aziatische bestemmingen. Het is ontzettend lastig in te schatten hoe lang deze situatie zal voortduren, het aantal besmettingen loopt weliswaar terug en de WHO kwalificeert het virus als minder gevaarlijk dan SARS, maar er zal zeker enige tijd overheen gaan voordat er weer massaal tickets gekocht gaan worden naar het Verre Oosten. De huidige lage olieprijzen, mede door de Corona crisis veroorzaakt, compenseren enigszins, maar ook daar is moeilijk van te zeggen hoe lang dat zal voortduren.

KLM maakt van de nood een deugd door ongebruikte vliegtuigen een onderhoudsbeurt te geven en/of te voorzien van WiFi. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid van uitbreiding op bepaalde bestemmingen of het openen van nieuwe routes, maar het kost een paar maanden om dat te organiseren en tickets te verkopen, dus daar is men in eerste instantie terughoudend mee.
Overigens was het de stellige mening van Pieter Elbers dat het uitblijven van besluitvorming rondom Schiphol en de nieuwe luchthaven Lelystad een groter gevaar vormt voor KLM dan het Corona virus.

KLM sectiebestuur

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA