Toelichting Air France/KLM jaarcijfers 2018

21 feb. 2019
Gister werden in Parijs de goede jaarcijfers 2018 van de holding Air France/KLM, onder grote belangstelling van de pers, gepresenteerd. Vandaag was het de beurt aan de VNC en andere afgevaardigden van de werknemersorganisaties.  

Namens de directie waren CEO Pieter Elbers en Executive VP HR & IR Aart Slagt aanwezig, de presentatie was in handen van CFO Erik Swelheim.

Woord van dank
Elbers opende de bijeenkomst met een woord van dank voor de steun die hij de afgelopen turbulente periode heeft ervaren, het ‘blauwe hart onder de riem’ was enorm welkom. Hij benadrukte echter dat het niet om de persoon Pieter Elbers gaat maar om het bedrijf KLM. Wat hem betreft kan er nu een streep worden getrokken onder deze complexe periode en moeten we weer vooruit kijken.

Elbers is positief over zijn herbenoeming en over de nieuwe bestuurslaag in de vorm van het CEO-comité waarin hij zitting neemt, alsmede over zijn positie als ‘deputy-ceo’ van Air France-KLM. Hiermee komt KLM dichter bij het vuur te zitten, wat positief is voor de betrokkenheid en verbinding tussen de airlines onderling en met de holding.

Uitstekende KLM cijfers
De presentatie van Swelheim begon met het uiterst positieve verhaal van KLM binnen de holding: prachtige resultaten op alle fronten, zowel financieel en operationeel als qua klantwaardering. Air France-KLM boekte over het afgelopen jaar een winst van 1,3 miljard euro, KLM was verantwoordelijk voor ruim 1 miljard daarvan, Air France voor 266 miljoen. Dat maakt KLM vier maal winstgevender dan het veel grotere Air France.
Het afgelopen jaar kwam het aantal passagiers dat de Air France-KLM groep vervoerde voor het eerst boven de 100 miljoen uit. Ook de waardering van deze passagiers steeg: de NPS (Net Promotor Score) kwam op 42 uit, 3 punten hoger dan vorig jaar.

Winstuitkering uit de VNC-KLM cao
In de cao 2016-2019 heeft de VNC met KLM de deal gesloten dat cabinepersoneel bij winst meedeelt middels een winstuitkering, hetzelfde geldt voor KLC cabinecollega’s. Door de uitstekende prestaties over het boekjaar 2018 kan het hele cabinekorps rekenen op een mooie winstuitkering. Op vragen over het percentage van de komende winstdelingsregeling wilde KLM nog geen antwoord geven, dit zal echter op korte termijn bekend worden gemaakt.

transavia doet goede zaken
Bij transavia was het resultaat over het afgelopen jaar meer dan uitstekend te noemen, Swelheim spreekt van ‘historisch goede tijden’ voor het dochterbedrijf met een sterke passagiersgroei, hogere inkomsten en kosten op hetzelfde niveau als het jaar er voor. Ook daar heeft de VNC voor het cabinekorps een winstdelingsregeling afgesloten en ook die cabinecollega's horen dus binnenkort hoeveel dat zal worden.

Elbers riep tot slot op tot meer interne cohesie, niet alleen tussen KLM-ers onderling maar ook tussen KLM en Air France. De blik moet weer naar buiten en op de toekomst, daar liggen nog meer dan genoeg uitdagingen. Hij sloot dan ook af met een welgemeend ‘Aan het werk!’.

VNC bestuur

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA