• home
  • Actueel
  • Toelichting 1e kwartaalcijfers KLM en AF/KL en toestand bij AF

Toelichting 1e kwartaalcijfers KLM en AF/KL en toestand bij AF

7 mei 2018
KLM CEO Pieter Elbers en CFO Erik Swelheim hebben werknemersorganisaties waaronder de VNC een toelichting gegeven over de eerste kwartaalcijfers van KLM en AF/KL. Elbers gaf ook een korte update over de recente ontwikkelingen bij Air France.

Afgelopen vrijdag heeft topman AF/KL Janaillac aangegeven op 15 mei op te stappen nadat zijn consultatie onder al het personeel over een loonbod met ruim 55% werd afgewezen.

Gegokt en verloren
De VNC meent dat Janaillac hoog spel heeft gespeeld en heeft geprobeerd met zijn referendum de organisaties die zijn werknemers vertegenwoordigen, de vakbonden, buiten spel te zetten. Hij heeft gegokt en verloren en niet het vertrouwen gekregen waar hij blijkbaar op rekende. Van Franse cabinecollega’s hebben we begrepen dat de weerstand tegen een eenmalige bonus van rond de 40% voor Air France directie/topmanagers een grote rol bij het 'non' stemmen heeft gehad. Die bevestiging kregen we overigens niet van KLM.
Janaillac stapt dan wel op omdat hij zijn toekomst bij AF had verbonden aan de uitslag maar het conflict tussen de werkgever en werknemers is daarmee nog altijd niet van tafel. Vandaag was de 13e stakingsdag dan ook een feit. Al met al een zorgelijke situatie die ook een negatieve invloed heeft op de koers van het aandeel, die heeft een fikse val gemaakt.  

Winst KLM wordt geïnvesteerd in KLM
In de recent tussen de KLM en VNC afgesloten cao voor cabinepersoneel hebben we vastgelegd dat de winst die bij KLM wordt gemaakt, terugvloeit in investeringen in KLM, met name in onze vloot. Ook de gescheiden kasstromen van KLM en AF - waar Elbers zich eerder voor heeft hardgemaakt - zorgen er voor dat de KLM winst niet zal verdampen door de verliezen bij AF. Volgens Elbers is ook geen afname van boekingen merkbaar maar niettemin noemt hij de situatie bij AF zorgelijk. “De eerste kwartaalcijfers bij AF waren namelijk al niet best en zijn nog slechter geworden door de huidige moeilijke situatie.”   

Zoektocht naar opvolger
De board van AF buigt zich momenteel over het zoeken naar een opvolger die 15 mei Janaillac zal moeten vervangen in 3 functies: chairman AF/KLM, CEO AF/KLM en voorzitter van de board AF. Het zal een hele klus zijn en waarschijnlijk wordt er eerst een tijdelijke invaller aangesteld om meer tijd te creëren voor het vinden van een structurele vervanger.

Cijfers
De omzet van de KLM groep steeg met 7,4% tot 2,4 miljard euro en het operationele resultaat van KLM is verdubbeld naar 60 miljoen euro. De bezettingsgraad groeide en vooral de regio’s Zuid- en Noord-Amerika blijven het erg goed doen. Europa en het Caribisch gebied blijven stabiel, Afrika gaat wat minder en Azië en het Midden Oosten gaan juist weer iets beter. AF/KL boekte dit eerste kwartaal een operationeel verlies van 118 miljoen euro, vergeleken met 33 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De totale opbrengsten van AF/KL komen samen uit op 5,8 miljard euro.

Voor de exacte cijfers verwijzen wij naar het persbericht van AF/KLM.

KLM sectiebestuur


Lees je als cabine-collega mee maar ben je (nog) geen VNC lid? Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Zo doe je echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA