Testbeleid wordt aangepast voor bemanningen

24 jan. 2021
De aanpassing op het (snel)testprotocol voor crew is gisterenavond goedgekeurd door de overheid en het RIVM. De antigeen(snel)testen voor crews zullen voor aanmelden én na terugkomst van vluchten worden afgenomen. Deze procedure gaat per direct in.

Op dit moment betekent dit dat KLC Crew Control de betreffende crewleden zal bellen om hen te informeren en te vragen om bereidheid tot het tweemaal sneltesten. Het gaat hier overigens niet om een PCR-test maar om een zogenaamde antigeentest. Deze test zorgt voor een snellere uitslag en daarmee is het haalbaar dit voor en na een pairing in te richten. KLC zal de betreffende pairings beperken tot maximaal 72 uur om ervoor te zorgen dat de geldigheid van de test niet in het geding komt. Je kunt daarmee dus meerdere nachtstops vliegen. Overigens is een sneltest niet aan de orde als je een dagdienst hebt.
Mochten crewleden voor vertrek of na aankomst een positieve testuitslag hebben, dan moeten zij onmiddellijk 10 dagen in (thuis)quarantaine.

Testen op basis van vrijwilligheid
We hebben op het ogenblik te maken met snel veranderende maatregelen die bedoeld zijn om de vluchtuitvoering van KLM en KLC mogelijk te maken. Aankomende maandag of dinsdag komt er vanuit KLC een uitvraag onder cabinepersoneel of men bereid is zich te laten testen. De tests zijn en blijven op vrijwillige basis. Wil je dit niet, zal dit dus ook niet gebeuren. Je vliegt dan mogelijk nog wel dagdiensten, deze zijn voorlopig uitgezonderd van de testverplichting.

Let op: als je niet reageert zal je automatisch op de vrijwilligerslijst worden geplaatst. Je hebt na de uitvraag 14 dagen de tijd om te reageren.
Mocht je - na de initiële uitvraag - toch van de vrijwilligerslijst afgehaald willen worden, dan zal je om operationele redenen nog wel je rooster vliegen van de eerstvolgende 5 dagen. Ook als het gaat om nachtstops. In de dagen c.q. weken daarna zal je van al je nachtstops afgehaald worden en zullen er dagdiensten, WTV-dagen of reserves ingedeeld worden waarbij de VTB beschermd blijft. We zullen te allen tijde toezien op een gelijke verdeling onder het korps en zo nodig hierover in overleg treden met KLC.

Testen tijdens diensttijd
Om het testen te kunnen faciliteren zal KLC 15 minuten extra aan- en afmeldtijd inplannen. In eerste instantie zal er op parkeerplaats P4 getest worden, dit is de teststraat waar ook de GGD zit. Hier is geen afspraak voor nodig, je kunt gewoon binnenlopen. De uitslag ontvang je middels je DigiD. Voor CA’s die niet over een DigiD beschikken zal de uitslag per telefoon zijn als deze positief is en per mail als deze negatief is. Wij hopen dat de sneltests binnen afzienbare tijd naar Schiphol Centrum dan wel het BMC verplaatst kunnen worden, dit werkt immers efficiënter.

Wij begrijpen dat dit mogelijke (logistieke) uitdagingen met zich meebrengt, vandaar dat wij uiterlijk aan het einde van de week, maar zo nodig eerder, een evaluatiemoment zullen houden met KLC omtrent de werkbaarheid van deze afspraken. Indien nodig kunnen procedures dan nog aangepast worden.

Zoals al eerder benoemd zijn dit noodzakelijke afspraken die KLM in samenspraak met het RIVM en de overheid heeft gemaakt om ervoor te zorgen dat het netwerk zoveel mogelijk intact blijft.

Mochten jullie vragen hebben naar aanleiding van dit artikel horen we dat graag. Stuur gerust een mail naar sectiebestuur.klc@vnconline.nl.

KLC Sectiebestuur

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA