• home
  • Actueel
  • Take off EurECCA met zo'n 38.000 leden aan boord

Take off EurECCA met zo'n 38.000 leden aan boord

8 jan. 2015

De VNC heeft samen met 6 grote Europese cabinebonden de oprichting van EurECCA gerealiseerd. Dit nieuwe Europese samenwerkingsverband behartigt belangen van cabinepersoneel op Europees niveau en telt nu al rond de 38.000 leden. EurECCA staat voor European Cabin Crew Association en de
De VNC heeft samen met 6 grote Europese cabinebonden de oprichting van EurECCA gerealiseerd. Dit nieuwe Europese samenwerkingsverband behartigt belangen van cabinepersoneel op Europees niveau en telt nu al rond de 38.000 leden.

EurECCA staat voor European Cabin Crew Association en de naam is een knipoog naar 'eureka': een blijde uitroep voor 'ik heb het gevonden'.

Dichtbij het vuur
De Europese associatie vertegenwoordigt maar liefst 70% van het georganiseerde Europese cabinepersoneel. Nu zijn al acht grote cabinebonden in zeven Europese landen aangesloten. EurECCA zetelt in Brussel op loopafstand van het Europarlement en zit daarmee dicht bij het vuur.

Specifiek voor en door cabinepersoneel
EurECCA werkt specifiek voor en door cabinepersoneel. Daarmee is zij een categorale versie van ETF, de overkoepelende transport federatie waarbij de VNC vroeger was aangesloten. ETF vertegenwoordigt naast luchtvaartpersoneel vooral grotere transporttakken als trein- en vrachtwagenvervoer. En daar wringt de schoen: omdat cabine- en cockpitpersoneel een minderheid vormt in ETF is er helaas slechts een beperkte inzet voor vliegend personeel. Dit werd bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk toen in het Europees Parlement een motie tegen het oprekken van de vliegtijden limieten (Flight Time Limitations) door ETF om zeep werd geholpen. Dit gebeurde buiten de aangesloten cabine- en cockpitbonden om en daarmee was het al tanende vertrouwen in ETF definitief weg.

Erkenning in Europa
Voor de VNC werd duidelijk dat als we als cabinepersoneel in Europa gehoord willen worden we dat via een eigen instantie moeten doen. De VNC zette zich daarom in voor een meer specifieke samenwerking met Europese cabinebonden en daaruit werd EurECCA geboren. Deze van vakbonden en politieke partijen onafhankelijke organisatie is een belangenbehartiger voor cabinepersoneel in Europa. In EurECCA is plaats voor cabinevakbonden maar ook voor cabineleden die geen lid mogen zijn van een vakbond. Collega's van bijvoorbeeld Ryanair en Wizzair krijgen hiermee erkenning en een stem in het Europese en worden ondersteund in de strijd tegen slechte arbeidsvoorwaarden.

De huidige deelnemers
Meer grote cabinebonden hebben net als de VNC behoefte aan een eigen Europese cabineassociatie en onderstaande zijn daarom aangesloten:

SNPNC uit Frankrijk, actief bij Air France, EasyJet, transavia.france, HOP! en nog 10 andere airlines;
UNSA uit Frankrijk, actief bij Air France;
UFO uit Duitsland, actief bij Lufthansa, Condor en nog 5 andere airlines;
Kapers uit Zwitserland, actief bij Swiss en nog 2 andere airlines;
Avia uit Italië, actief bij Alitalia, Meridiana en Air Dolomiti;
SNPVAC uit Portugal, actief bij TAP, EasyJet, Air Azores en Portugalia;
Stavla uit Spanje, actief bij Vueling en Iberia;
VNC uit Nederland, actief bij KLM, KLC, transavia.com en Arke.

Iedere bond heeft een vertegenwoordiger in het bestuur van EurECCA. Het dagelijks bestuur bestaat uit voorzitter Annette Groeneveld (VNC), vicevoorzitter Xavier Gautier (SNPNC) en algemeen secretaris Christoph Drescher (UFO).

Meer lawaai in Brussel
Doel is om belangrijke cabin crew issues naar Europees niveau te tillen. Europa neemt slechts mondjesmaat verantwoording om te voorkomen dat ze haar eigen bedrijfsleven verstikt met regelgeving, die voor maatschappijen van buiten Europa dan weer niet gelden. Wel de lusten, maar niet de lasten en die oneerlijke concurrentie gaat ons opbreken als we niet veel meer lawaai gaan maken in Brussel. Luchtvaartmaatschappijen met meerdere bases door heel Europa en bijvoorbeeld ook het partnership One Aviation van TUI vragen om intensieve samenwerking tussen Europese cabinebonden om de belangen gezamenlijk goed te kunnen behartigen.

Gezondheid en vliegveiligheid
Naast de belangrijke Europese lobby op gebied van eerlijke concurrentie en behoud van werkgelegenheid en goede arbeidsvoorwaarden zijn onze vliegurenlimieten (FTL); gezondheid (Cabin air quality en Medical assessment); vliegveiligheid (Safety & Security) belangrijke onderwerpen op  de EurECCA agenda. Vanaf vandaag is EurECCA formeel de lucht in, en kun je voor meer informatie terecht op hun website www.eurecca.aero.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA