• home
  • Actueel
  • Stichting Cabinebelangen verliest rechtszaak tegen KLM

Stichting Cabinebelangen verliest rechtszaak tegen KLM

17 mrt. 2014

Stichting Cabinebelangen (bestaande uit een groep ex Martinair cabineleden) heeft de rechtszaak tegen KLM verloren, dat is de uitspraak van de rechter. De VNC is zeker blij met deze uitspraak omdat hiermee de Cao voor de ruim 9000 KLM cabinecollega's wordt beschermd. De stichting eiste
Stichting Cabinebelangen (bestaande uit een groep ex Martinair cabineleden) heeft de rechtszaak tegen KLM verloren, dat is de uitspraak van de rechter.

De VNC is zeker blij met deze uitspraak omdat hiermee de Cao voor de ruim 9000 KLM cabinecollega's wordt beschermd.

De stichting eiste namens bijna honderd ex-Martinair collega's zogeheten 'Overgang van onderneming' (OvO). Bij OvO hebben werknemers die overgaan naar een nieuwe onderneming, in dit geval KLM,  het recht om hun eigen arbeidsvoorwaarden te behouden. Denk daarbij aan salaris en anciënniteit. De Stichting eiste echter ook senioriteit en functie behoud.

Arbeidswaarden KLM collega's veiliggesteld
VNC is - evenals de FNV - in deze zaak tussenbeide gekomen om de doorstroom- en promotiebelangen van de ruim 9000 KLM-cabinecollega's te verdedigen! Belangrijkste voor de VNC is dat wij staan voor de goede arbeidsvoorwaardelijke afspraken voor KLM collega's zoals afgesproken met KLM in onze Cao. Daarin staat dat als je bij KLM begint, je onderaan instroomt als eenbander en de jaren uit een vorig dienstverband bij een andere luchtvaartmaatschappij niet meetellen. In de luchtvaart zijn deze regels al sinds mensenheugenis gebruikelijk.

Voor de groep ex Martinair collega's werd bovendien na het staken van de activiteiten van de passagepoot geregeld dat zij zonder sollicitatie, direct op vast contract bij KLM in de cabine aan de slag konden. Eveneens krijgen zij naast deze vaste baan een suppletie - een aanvulling op hun KLM salaris tot zij op het niveau van hun Martinair salaris zitten - en konden zij hun deeltijdpercentage behouden. De ex Martinair cabineleden uit de Stichting vonden dit blijkbaar onvoldoende en nadat zij in vaste dienst waren daagden zij hun huidige werkgever voor de rechter. De VNC is verheugd dat de rechten voor de KLM cabinecollega's veilig zijn gesteld!!

De rechter heeft geoordeeld dat bij de beëindiging van hun dienstverband bij Martinair en indiensttreding bij KLM er geen sprake is van 'overgang van onderneming'. Dit betekent dat de functie en senioriteit zoals zij die hebben gekregen vanaf indiensttreding bij KLM ongewijzigd blijven.

KLM bestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA