Stand van zaken omtrent KLM cao

30 okt. 2019
Na het verwerpen van het eindbod van KLM door de Ledenraad en de weigering van KLM om in te gaan op het daaropvolgende ultimatum van de VNC om te komen met een verbeterd structureel loonbod zijn de partijen in een patstelling beland. De VNC is echter vastbesloten hier uit te komen en heeft de afgelopen weken niet stil gezeten.

Zo is er door collega’s een aantal dagen geflyerd bij het bemanningencentrum. Met een ludieke cao-versie van het Kompas (klik hier) werd aandacht gevraagd voor het feit dat KLM weliswaar met allerlei mooie kreten blijft hameren op haar verantwoordelijkheidsgevoel en ambitie, maar op geen enkele manier bereid is haar personeel na jaren van veranderen en meedoen ook te laten winnen door middel van een verbeterd structureel loonbod. Zelfs de herhaaldelijke oproepen daartoe door het parlement en de minister president blijken bij KLM tegen dovemansoren gericht: één van de grootste werkgevers van het land wil blijkbaar haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen #payresponsibly

Infosessies
Om onze leden goed te informeren, de vragen die er leefden te beantwoorden en onze acties en beslissingen te onderbouwen zijn er de afgelopen weken een aantal informatiesessies georganiseerd. Vele collega’s wisten de weg naar het VNC kantoor te vinden en beoordeelden de bijeenkomsten als verhelderend en motiverend. Uit deze sessies zijn een aantal ‘meest gestelde vragen’ naar voren gekomen die wij binnenkort in een apart bericht zullen behandelen, zodat iedereen zich op de hoogte kan stellen.

Actiecomité
Door in een vroegtijdig stadium al met een eindbod op loon te komen en op geen enkele manier meer te willen ‘bewegen’ dwingt KLM de VNC om met acties te komen. De eerste daarvan zijn direct in gang gezet en duren tot de dag van vandaag voort: de VNC is volledig gestopt met het motiveren* van vluchten. Dit is echter niet voldoende om KLM van gedachten te doen veranderen en derhalve hebben zo’n 30 VNC-leden zich gegroepeerd in een actiecomité. Samen met de collega’s van FNV Cabine, wiens ultimatum eveneens werd verworpen, maken wij ons op om tot acties over te gaan en KLM te bewegen op andere gedachten te komen. Want als de directie er in deze financiële topjaren niet voor wil kiezen om haar personeel een fatsoenlijke structurele loonsverhoging te geven, dan krijgen we deze nooit meer.

Sectiebestuur KLM


*Niet meer motiveren
KLM heeft toestemming van de VNC nodig als zij een vlucht wil uitvoeren die qua werk- en rusttijden (door verstoringen) buiten onze cao valt. Bij het stopzetten van motiveringen staan we niet langer toe dat KLM afwijkt van onze cao. Nu we de benodigde toestemming niet langer afgeven, valt de flexibiliteit van de vluchtuitvoering weg. Dat heeft consequenties voor de flexibiliteit, waarbij de operatie verstoord kan worden door vertragingen en annuleringen

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Het gaat om jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en dus jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel.

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA