• home
  • Actueel
  • Signalen over transavia roosters baren VNC zorgen

Signalen over transavia roosters baren VNC zorgen

26 jun. 2019
Sinds vorige week de nieuwe cabineroosters voor de eerst twee weken van juli en de derde week (t/m zondag 21 juli) door transavia werden uitgegeven, stroomde bij het sectiebestuur de mailbox snel vol. Het onderwerp roosters is blijkbaar nog steeds een heet hangijzer voor het transavia cabinepersoneel.

Zware roosters
Bekend was dat met name in de maand juni de roosters onder druk stonden. Daar kwamen bij de VNC veel meldingen over en naar aanleiding daarvan zijn wij met transavia direct in gesprek gegaan. Hier kwam de afspraak uit voort dat collega’s met een te zwaar rooster dit konden aangeven bij de Unit Coach. Indien nodig werd het bestaande rooster aangepast. Voor wat betreft de hoeveelheid benodigde crew stonden we in de maand juni onder de gewenste normering. Dit heeft, naast de mogelijke negatieve uitwerking op de fitheid van de crew, een afbrekend effect op het kunnen opnemen van VE, RE en SN. transavia heeft de laatste tijd veel verzoeken afgewezen. Het vooruitzicht was echter dat dit probleem vanaf juli voorbij zou zijn. Het sectiebestuur verbaast zich dan ook over de hoeveelheid klachten die voor deze periode toch weer zijn binnengekomen.

Balans in de schema’s
Inmiddels hebben wij wederom contact opgenomen met transavia om de perikelen rondom de roosters te gaan bespreken. In eerdere instantie hebben wij aangegeven dat er iets meer ‘lucht’ in de schema’s moet komen. De VNC voorziet grote problemen wanneer het cabinepersoneel het hele hoogseizoen op deze wijze te werk wordt gesteld.

Het werk in de cabine bij transavia is geen werk dat zich binnen kantoortijden afspeelt. Dat realiseert iedereen zich. We zien op dit moment veel schema’s met aanmeldtijden van 2:55 uur, 3:10 uur en 3:55 uur lokale tijd. Het hoogseizoen is overduidelijk begonnen. Dergelijke diensten zijn pittig maar niet nieuw bij transavia. Toch moet het mogelijk zijn om binnen de huidige WRR roosters te genereren die goed uitvoerbaar zijn, ook met deze aanmeldtijden. Een voorwaarde is dan wel dat het gehele weekrooster een goede balans heeft. Daar werken wij als VNC op korte termijn naartoe.

Het sectiebestuur gaat met transavia nu opnieuw in gesprek over roosters. Willen jullie nog iets kwijt over je eigen rooster? Meld het dan aan het transavia sectiebestuur via sectiebestuur.transavia@vnconline.nl

sectiebestuur transavia

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA