Ruim helft easyJet cabinepersoneel VNC-lid

30 nov. 2015
Sinds de start van de easyJet basis op Amsterdam heeft ruim de helft van het cabinepersoneel zich als lid bij de VNC aangemeld. Daarmee heeft de VNC een representatief aantal leden bij deze luchtvaartmaatschappij.


We hebben dan ook contact gezocht met de manager Industrial Relations van easyJet, dat is degene die verantwoordelijk is voor contact met werknemersorganisaties. Afgesproken is dat hij, op basis van informatie die de VNC aan hem heeft verstrekt, het interne traject zal opstarten. Doel is om te onderzoeken of easyJet in Nederland met de VNC in zee wil als het gaat om arbeidsvoorwaardelijke zaken.

easyJet maakt geen haast
In andere Europese steden is easyJet ook met cabinebonden contacten en contracten aangegaan, dus wij gaan er vanuit dat de VNC ook aan de onderhandelingstafel zal komen. Het is echter nog niet zo ver, er is wel afgesproken dat we nog voor het einde van het jaar een gesprek willen. easyJet maakt niet veel haast, maar de VNC blijft hen aan die afspraak herinneren.

Te kleine groep voor cao?
Dat wil echter nog niet zeggen dat de VNC dan meteen onderhandelingen kan opstarten. Het gaat over collectieve arbeidsovereenkomsten die door twee partijen in vrije wil worden aangegaan. easyJet heeft aangegeven dat ze van mening is dat de huidige basis, en daarmee de groep cabinepersoneel, te klein is om nu al een cao af te sluiten. Bij eventuele groei zou dat wel aan de orde kunnen zijn.

Nu heeft easyJet al wel een afspraak met de VNV (voor de vliegers) en dat is een nog kleinere groep. De VNC zal het argument van een te kleine groep dan ook niet zo maar accepteren. Bovendien is de basis in Amsterdam nieuw en kunnen wij easyJet ondersteunen als het gaat om Nederlandse wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld de vrij nieuwe wet Werk en Zekerheid is erg belangrijk, easyJet werkt tenslotte veel met contracten voor bepaalde tijd. Zo mag arbeidsverzuim bijvoorbeeld nooit een reden zijn om geen nieuw contract te krijgen en is het de intentie van de Nederlandse wetgever dat je na 24 maanden van contracten voor bepaalde tijd, een contract voor onbepaalde tijd krijgt. easyJet krijgt daar in Nederland allemaal mee te maken.

Word ook lid!
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk cabinepersoneel lid wordt van de VNC. Wil jij je collega’s lid maken wijs hen dan op onze website en de button lid worden en Facebookpagina voor meer informatie. Dat maakt ons samen sterk. Mocht je nu individuele vragen hebben over je contract, betaling of andere zaken, dan kan je altijd contact met ons opnemen.

VNC bestuur

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA