• home
  • Actueel
  • Ruim 33% KLM cabinecollega's deed mee aan werkonderbreking

Ruim 33% KLM cabinecollega's deed mee aan werkonderbreking

15 sep. 2017
Vandaag hebben 233 KLM cabinecollega’s, van de ongeveer 700 aanmelders op Schiphol, meegedaan aan de werkonderbreking van een uur. Dat is een percentage van ruim 33%. Dat is een representatieve response en een heel redelijke opkomst zeker om dat de actie op korte termijn werd ingezet. Daarnaast hebben een dikke duizend collega's die vandaag moesten afmelden, op de route zaten, in de lucht hingen, in een BIP of vrij waren hun steun betuigd. Dit kwam binnen via bijtekenen in ons solidariteitsregister, VNC Facebook en de mailbox stroomde over.

De actiebereidheid was er bij zowel VNC als FNV en niet-leden en onder alle functies en daarmee is een signaal afgegeven aan KLM. Ook zijn er collega's die ons standpunt ondersteunen maar zich geïntimideerd voelden en daarom van een werkonderbreking hebben afgezien. Hierover hebben we een brief aan de CEO gestuurd. Hogere KLM managers tot aan de COO spraken namelijk de cabineleden aan met teksten dat “we beter met elkaar in gesprek gaan voor een oplossing dan middels een werkonderbreking”. Ook werden er kaartjes met de tekst ‘Werkonderbreking is niet de oplossing, overleg wél’ verspreid door het Inflight MT. KLM heeft echter met haar eindbod willens en wetens de deur naar overleg dichtgegooid, een eindbod is niet meer onderhandelbaar, een eindbod doe je als je niet bereid meer bent om verder te praten en daarmee is KLM dus zelf van de onderhandelingstafel weg gestapt.

De VNC heeft daarna, ondermeer middels de aangekondigde werkonderbreking, gepoogd om KLM terug te laten komen op hun eindbod. Zoals jullie allemaal weten, is KLM ook dit keer niet op ons ultimatum ingegaan, geen gesprek mogelijk dus en daarom zijn de acties gestart. Als je met de beide vertegenwoordigers van jouw werknemers niet meer wilt overleggen over de cao van het cabinepersoneel, hoe kan je het dan hebben over ‘praten is de oplossing’. Wil KLM met elk van de ongeveer 9500 collega's persoonlijk een cao op maat onderhandelen? Wij wensen hen veel succes…

Hoe nu verder
We kunnen alleen maar hopen dat KLM naar aanleiding van de acties en de ondersteuning vanuit een groot deel van ons korps hun eindbod van tafel haalt. Daarbij wordt het natuurlijk nog afwachten wat de uitslag bij de FNV gaat zijn en wat daar voor gevolgen uit voortkomen. Naar verwachting zal dat maandag aanstaande (18 september) bekend worden gemaakt.

Wij bedanken alle collega's die soms met lood in hun schoenen maar met opgeheven hoofd hebben deelgenomen aan de werkonderbreking en/of ons op wat voor manier dan ook hebben gesteund. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

KLM sectiebestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA