Roosterverbeteringen Transavia

28 sep. 2021
Het Transavia sectiebestuur van de VNC overlegt regelmatig met Transavia over de kwaliteit van de roosters. We houden als sociale partner een vinger aan de pols wat betreft de geautomatiseerde roosters en voeren dit gesprek vooral vanwege de vele meldingen van leden die ons bereiken.

Inmiddels heeft Transavia naar aanleiding van dit overleg en de input vanuit het korps recent extra tools aangebracht die tot verdere verbeteringen moeten leiden. Tijdens het roosteroverleg hebben wij langdurig stilgestaan bij twee onderwerpen.

Bovengemiddeld zware bestemmingen
Het cabinepersoneel ervaart - om verschillende redenen - de vluchten naar Noord-Marokko als bovengemiddeld zwaar (Tanger, Al Hoceima, Nador en het iets zuidelijker gelegen Fez). Het indelingssysteem herkent in een aantal gevallen wat de zwaardere vluchten zijn en stuurt daarom vanaf nu in de planning op een maximum van 1 vlucht naar bovenstaande bestemmingen per WOP (werkweek). Daarnaast heeft de VNC gedurende het Regulier Overleg voor deze bestemmingen voor het cabinepersoneel om werkinhoudelijke ondersteuning gevraagd. Daarin is inmiddels een stap vooruit gezet waar vooral de collega’s die werken vanuit Rotterdam mee geholpen zijn omdat veel van deze vluchten vertrekken vanaf Rotterdam The Hague airport.

‘Deeltijd in de week’ schema’s
De VNC meent dat de verdeling van opkomsten en uren per week voor collega’s met een deeltijdcontract in de week, optimaler kan. Het totaal aantal uren per 28 dagen voldeed dan wel aan de regels, maar de verdeling kon beter. De nieuwe instelling in het systeem zorgt ervoor dat de opkomsten per week beter in de gaten worden gehouden. Daarnaast is er binnen het systeem meer aandacht voor het sturen op de uren.
Wij verwachten dat deze verandering een verbetering is. Een flink aantal leden heeft ons laten weten niet blij te zijn dat er weken met slechts 1 vlucht in het schema voorkomen. Omdat het restant aan uren dan buiten verhouding in de andere werkweken geplaatst wordt. Deze hick up in de spreiding kwam voornamelijk voor bij deeltijders in de week met een 50% of 75% contract.

Wij rekenen erop dat naar aanleiding van ons frequente overleg de vooruitgang op roostergebied zich zal blijven doorzetten. Wil je iets over je rooster met ons delen? Stuur je opmerkingen naar sectiebestuur.transavia@vnconline.nl.

Angela Visser & Antonie Kloots
sectiebestuur Transavia

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!


Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA