• home
  • Actueel
  • Rek is er uit: VNC blijft bij KLM aansturen op snellere roosterstabiliteit

Rek is er uit: VNC blijft bij KLM aansturen op snellere roosterstabiliteit

19 okt. 2022
Na de ingrijpende impact op roosters door KLM maatregelen als annuleringen en wijzigingen van vluchten, krijgen we veel vragen/reacties van leden. ‘De rek is eruit’ en het is ons helder dat er grote behoefte is aan zekerheid en duidelijkheid, na lange tijd van onrust en roosterperikelen. Na alle getoonde flexibiliteit is de plotse roosteringreep de druppel. Die boodschap geven we aan KLM, zij zijn verantwoordelijk om naast het tonen van begrip vooral spoedig verbeteringen te realiseren.   

Wij snappen als VNC’ers en als cabinecollega’s heel goed de frustraties rondom werk- en privéleven. We krijgen ook van jullie terug dat KLM tekort geschoten is in het tijdig informeren. Cabineleden zagen eerder de gaten in hun roosters voorbij komen dan informatie vanuit KLM.

Lang stil
De VNC heeft, toen KLM reeds middels een empathische mail aan de cockpitcollega’s communiceerde over roosterwijzigingen, contact opgenomen met KLM. Er is toen door ons stevig aangedrongen op eveneens snelle communicatie richting cabinepersoneel. Ondanks onze herhaalde, dringende verzoeken heeft het tot vrijdag laat in de middag geduurd voordat er iets op de KLM Newsapp verscheen. Dit bericht bracht een bulk aan vragen en reacties teweeg, die hoewel KLM een 24/7 bedrijf is, bijvoorbeeld op Yammer lang onbeantwoord bleven.

Stabiliteit november
KLM Inflight heeft ons - net als vandaag in hun eerste van drie online teamsessies voor het cabinepersoneel - laten weten dat het de bedoeling was om eerder te communiceren. Op de vraag waarom dat niet is gebeurd, kwam helaas geen helder antwoord. Wat wel duidelijk werd, is dat KLM pas verwacht eind november daadwerkelijk meer stabiliteit te kunnen terugbrengen in de roosters.   
    
Oplossingen noodzakelijk
Wij blijven bij KLM benadrukken dat zij jullie signalen dat de balans zoek is en de rek eruit serieus moet nemen en er sneller oplossingen dienen te komen. En dan hebben we het niet over zogenaamde oplossingen die je zelf betaalt, zoals meer grip op je rooster het opnemen van tellerdagen, non activiteit of JV.
Al helemaal met de kerst- en oud en nieuw verzoeken in zicht, dient roosterstabiliteit bovenaan de prioriteitenlijst te staan van KLM. Wij kaarten dit aan en houden jullie op de hoogte.

Ivo Kruse Koster, Ingrid Brama, Carolina Bouwer, Roberto Tunzi, Marije Kroese en Chris van Elswijk
KLM sectiebestuurders

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA