Reden opschorten acties VNC

13 nov. 2016

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben zowel de VNC als FNV Cabine van KLM een voorstel voor een raamwerk ontvangen. In het raamwerk doet KLM een voorstel aangaande de -1 CA maatregel, de pensioenkwestie en cao-onderhandelingen. VNC heeft na beoordeling van het dit voorstel de conclusie getrokken dat het interessant genoeg is om er over door te praten. Als er een opening ligt om te praten, - en het VNC bestuur is dus van mening dat die er nu ligt-  dan is het logische gevolg om de acties op te schorten. Hetgeen wij dus ook gedaan hebben.
Dit is allemaal gebeurd in de nacht van vrijdag op zaterdag. VNC heeft KLM vrijdagnacht laten weten dat wij het voorstel interessant genoeg vinden om verder te praten, waarbij wij uiteraard ook de FNV Cabine meteen op de hoogte hebben gesteld. Daarna hebben we een nieuwsbericht voor onze leden opgesteld en ook in die communicatie is FNV cabine meegenomen.

Vervolgens hebben we besloten dat er VNC collega's vanaf 05.00 uur aanwezig zouden zijn op het Bemanningencentrum om de cabinecollega's hierover te informeren. FNV cabine heeft dit alles waarschijnlijk vroeg in de morgen gelezen, net voordat de werkonderbreking van start zou gaan. De VNC neemt besluiten voor zichzelf net als FNV Cabine dat doet. We houden elkaar hiervan wel op de hoogte. Zo is het ook ditmaal gegaan maar dan in het nachtelijk uur. 

In het raamwerk benoemt KLM  de elementen -1 ca maatregel, de pensioenkwestie en de komende cao onderhandelingen. Wij gaan hier niet in op wat wij precies van elke element vinden aangezien we met KLM hierover nog verder zullen onderhandelen. Het is tenslotte een voorstel!

De komende week zal er ruimte worden gecreëerd voor verder overleg. Duidelijk zal moeten worden of het raamwerk van KLM een basis zal blijken te zijn om de acties daadwerkelijk te laten stoppen en de cao-onderhandelingen te laten beginnen, waarbij ook de pensioenkwestie opgelost is.

Dit zal nog een hele klus worden gezien de enorme impasse die is ontstaan. We zijn er nog lang niet. VNC heeft haar verantwoordelijkheid opgepakt om de acties op te schorten én om in overleg te komen met KLM. We zien het als een kans en die grijpen we aan in het belang van onze leden. We snappen dat FNV Cabine overvallen is door onze beslissing gezien het nachtelijke uur. Ook voor ons gebeurde dit redelijk onverwacht, maar van onze kant niet ondoordacht. Wij hopen dat ook FNV Cabine deze opening zal beetpakken om eruit te komen met KLM.

Komen we er niet uit met KLM dan hebben we altijd de mogelijkheid om acties weer op te starten.

We houden jullie op de hoogte.

KLM sectiebestuur

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Wil je lid worden? Mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA