• home
  • Actueel
  • Rechtszaak horizontale instroom ex-Martinair cabinepersoneel

Rechtszaak horizontale instroom ex-Martinair cabinepersoneel

20 aug. 2013

Afgelopen maandag 19 augustus vond de rechtszitting plaats tussen de Stichting Cabinebelangen en KLM. De Stichting, die de belangen behartigt van een groep ex-Martinair cabinepersoneel die in 2011 naar KLM is overgekomen, eist horizontale instroom voor de tweebanders en pursers uit die
Afgelopen maandag 19 augustus vond de rechtszitting plaats tussen de Stichting Cabinebelangen en KLM. De Stichting, die de belangen behartigt van een groep ex-Martinair cabinepersoneel die in 2011 naar KLM is overgekomen, eist horizontale instroom voor de tweebanders en pursers uit die groep.
In aanloop naar de zitting hebben alle partijen schriftelijk hun zienswijze aan de rechter voorgelegd. Belangrijk in de argumentatie van de Stichting is dat het afbouwen van de passagiersvluchten bij Martinair en de overgang van het cabinepersoneel naar KLM overgang van onderneming zou zijn. Daarom eist de Stichting dat deze groep senioriteit en functie moet kunnen meenemen naar KLM.

Tegenstrijdige belangen
KLM en de Stichting kruisten vooral de degens over de vraag of er nu wel of niet sprake is van overgang van onderneming. De VNC benadrukte bij de rechter met name dat de geldende KLM-cao voor cabinepersoneel moet worden nageleefd. Senioriteit is bepalend voor doorstroom naar tweebander en promotie naar purser. Een inbreuk daarop is een inbreuk op de carrièreverwachtingen van 9000 vrouw/man cabinepersoneel. Daarmee staan de belangen van de leden van de VNC haaks op de belangen van de groep ex-Martinair collega's.

Wachten op de uitspraak
Een uitspraak in deze zaak kan nog wel drie tot vier maanden op zich laten wachten. Naar aanleiding van de zaken die door KLM en de VNC naar voren zijn gebracht, heeft de Stichting aangegeven behoefte aan nog een schriftelijke ronde te hebben. Een volgende zitting of een uitspraak kan dus pas eind van dit jaar worden verwacht.

KLM-sectiebestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA