• home
  • Actueel
  • Rechter geeft VNC geen gelijk inzake KLC vakantieregeling zomerperiode 2017

Rechter geeft VNC geen gelijk inzake KLC vakantieregeling zomerperiode 2017

9 nov. 2016

Nadat KLC voor het tweede jaar op rij eenzijdig de vakantieregeling wijzigde, er geen overleg met KLC hierover mogelijk was en wij daar vele klachten van onze leden over binnenkregen, heeft VNC een kort geding tegen KLC aangespannen. Helaas is de uitkomst niet zoals gewenst en gehoopt.
Tijdens de zitting hebben we naar voren gebracht dat het cao artikel tot en met de zomerperiode 2015 altijd op dezelfde wijze door KLC is gehanteerd. Daarom brachten wij in dat op basis van gewoonterecht we ervan uit konden gaan dat KLC de cao moest naleven, zoals zij dat altijd had gedaan. KLC bracht in dat de keuze voor het wijzigen van de naleving van het cao artikel komt door een hogere productie; ofwel het bekende seasonality. KLC vroeg zich af ‘of het nu echt zo erg is dat een werknemer pas zes weken van tevoren te horen krijgt of hij/zij vakantie heeft’.

‘Laag hangend fruit plukken
De rechter erkende daarentegen wel dat werknemers er belang bij hebben dat zij zo vroeg mogelijk weten of de vakantieweken wel of niet worden toegekend, zodat zij door vroeg te boeken ook een betaalbare vakantie kon regelen. Op de vraag van de rechter of er geen andere mogelijkheden waren, gaf KLC aan dat deze maatregel ‘laag hangend fruit’ is, wat als eerste geplukt kan worden.

De VNC gaf aan dat zij meerdere malen KLC tot overleg heeft gesommeerd maar dat een reactie uitbleef omdat KLC meende in haar recht te staan en niet met de VNC wilde overleggen. Ook tijdens cabine overleggen heeft de VNC aangegeven waarom dit op deze wijze doorgevoerd diende te worden en vroeg waarom dit onbespreekbaar was. KLC schetste hier een ander beeld van. Aan het einde van de zitting gaf de rechter partijen nog ruimte voor overleg. Na een schorsing bleek KLC daartoe niet bereid en wilde zij een vonnis.

Onze verwachting was dat de rechter zich in het vonnis zou uitlaten over het gewoonterecht en de naleving van de cao omdat wij duidelijk schriftelijk en mondeling hebben gemotiveerd dat het om het gewoonterecht van het cao artikel gaat en over de zes weken termijn die KLC hanteert. Wij zijn binnen de VNC volop in overleg over hoe we dit verder oppakken en komen zo spoedig mogelijk weer met informatie.

Sectiebestuur KLC

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Wil je lid worden? Mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA