• home
  • Actueel
  • Proces omtrent kort geding KLM cao-artikelen

Proces omtrent kort geding KLM cao-artikelen

25 jun. 2020
Morgen (vrijdag 26 juni) om 9.30 uur start bij de rechtbank Amsterdam de behandeling van het spoed kort geding dat de VNC heeft aangespannen tegen KLM. De inzet is om KLM aan haar cao-afspraken te houden. De VNC eist nakoming van het lifo-principe uit artikel 4.3, hetgeen KLM weigert.

Is het een openbare zitting? Mag er publiek bij? Wordt het digitaal uitgezonden?
Vanwege coronamaatregelen zijn rechtbanken vooralsnog NIET voor publiek toegankelijk. Om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren, hebben partijen die zijn opgeroepen voor de zitting toegang tot de rechtbank. Bij de Rechtbank Amsterdam mogen dus alleen vertegenwoordigers van de procespartijen fysiek aanwezig zijn en geen publiek. Misschien komt er een livestream zodat de zaak digitaal te volgen is maar daarover moeten we nog nader bericht ontvangen. Mocht een livestream tot de mogelijkheden behoren en we horen dat tijdig, dan stellen we jullie uiteraard hiervan op de hoogte.
 
Wat is een kort geding?
Een kort geding is een civiele procedure waarbij een zaak met spoed moet worden behandeld. De dagende partij (VNC) vraagt de voorzieningenrechter om een snelle (voorlopige) beslissing in een spoedeisende zaak. De zitting wordt bij de rechtbank Amsterdam gehouden vanwege de vestigingsplaats van KLM (Amstelveen).

Hoe lang duurt het kort geding naar verwachting ongeveer?
Er staat ongeveer 1,5 uur voor maar het kan zomaar uitlopen met een uur of langer.

Wanneer zal de uitspraak zijn?
Naar verwachting zal de uitspraak binnen 1 tot 2 weken bekend worden.
 
Wat kan er daarna mogelijk nog voor vervolgstap komen?
De drie partijen die deze cao hebben ondertekend (KLM, VNC en FNV Cabine) hebben daarin afgesproken dat er geen hoger beroep kan worden ingesteld. Wel kan er daarna zo nodig nog een zogenaamde bodemprocedure plaats vinden. In de cao is afgesproken dat daarvoor arbitrage zal plaatsvinden. Daarbij worden door de cao-partijen een aantal onafhankelijke arbiters aangewezen die een conflict moeten beslechten.

KLM sectiebestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA