• home
  • Actueel
  • Presentatie jaarcijfers 2012 KLM aan de vakbonden

Presentatie jaarcijfers 2012 KLM aan de vakbonden

27 feb. 2013

Maandag 25 februari heeft KLM de jaarcijfers 2012 van Air France/KLM aan de vakbonden en ondernemingsraad gepresenteerd. De heer Swelheim, financieel directeur KLM, verzorgde de presentatie in het bijzijn van o.a. Camiel Eurlings. Air France/KLM Zoals gebruikelijk werden eerst de
Maandag 25 februari heeft KLM de jaarcijfers 2012 van Air France/KLM aan de vakbonden en ondernemingsraad gepresenteerd. De heer Swelheim, financieel directeur KLM, verzorgde de presentatie in het bijzijn van o.a. Camiel Eurlings.

 

Air France/KLM
Zoals gebruikelijk werden eerst de gemeenschappelijke en daarna de specifieke cijfers van KLM gepresenteerd (zie voor alle specifieke cijfers MyKLM).
Hoewel er over het boekjaar 2012 een fors verlies is geleden, liggen de gemeenschappelijke cijfers binnen de verwachtingen van het concern. De nog steeds zwakke economische situatie in Europa, de torenhoge brandstofprijzen en de voortdurende onrust in het Midden-Oosten spelen hierin een rol. Verder is de hevige concurrentie die met name Air France van de low cost carriers op eigen grondgebied ondervindt een grote zorg. Doordat het herstructureringsprogramma Transform 2015 zijn vruchten af begint te werpen, is de schade in Frankrijk beperkt gebleven. Air France heeft een grote negatieve post in de cijfers moeten opnemen  om tot 5000 arbeidsplaatsen te laten verdwijnen, iets wat in Nederland volgens de heer Eurlings niet aan de orde is.
Het afsluiten van de cao met de drie organisaties (grond, vliegers en cabinepersoneel) bij Air France, is een grote stap in de goede richting. Maar er zal in Frankrijk nog vele malen meer bezuinigd moeten worden dan nu bij KLM is gebeurd. De heer Eurlings deelde de bonden mee dat hij ervan overtuigd is dat de CEO van Air France, Alexandre de Juniac, de ernst van de situatie beslist inziet en bovenop de bezuinigingen zit.

Cijfers KLM
Erik Swelheim liet in de presentatie zien dat KLM een goed 2012 achter de rug heeft, dat overigens geheel binnen de verwachtingen lag. Hij liet een positief operationeel resultaat zien van 154 miljoen euro. Een aantal doelstellingen, zoals het verminderen van de schuld met 300 miljoen euro en het terugdringen van de kosten per eenheid, zijn gerealiseerd. Ook KLM heeft last van de brandstofprijzen en het zwakke herstel van de economie, maar de diverse bedrijfsonderdelen hebben vrijwel alle een positief resultaat laten zien. Zorgenkind blijft Cargo, waar ondanks de reductie in het aantal vrachttoestellen de cijfers nog steeds negatief zijn. 

De financieel analisten
Camiel Eurlings lichte toe dat hij na gesprekken met de financieel analisten voldoende vertrouwen heeft dat KLM op de goede weg is. De snel behaalde resultaten van KLM zijn erg goed gewaardeerd. Met name de achterblijvende hervormingen en nog te hoge operationele kosten bij Air France baren de analisten nog zorgen. De groep AF/KL zal komend boekjaar 2013 dan ook een significante verbetering moeten laten zien. Wat volgens hen wel een goed teken is, is dat het bij AF/KL steeds beter gaat en bij directe concurrenten als BA/IB en de Lufthansa-groep steeds slechter.

Camiel Eurlings
Omdat Peter Hartman verhinderd was, woonde Camiel Eurlings als toekomstig CEO de presentatie bij. Hij wilde benadrukken dat de goede relatie tussen directie en vakbonden, gekoppeld aan keeping the family together, onverminderd de kracht van KLM blijft. Hij zegde toe die lijn van de heer Hartman door te willen zetten en het 'blauwe gevoel' bij alle KLM-werknemers te willen behouden. Hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, maar benadrukte dat we er nog lang niet zijn. Hij riep de bonden op gematigd te blijven in hun eisen, zodat AF/KL een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld kan blijven.

KLM bestuur

 

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA