Presentatie derde kwartaalcijfers AF/KLM

29 okt. 2014

Zojuist is door de KLM directie een presentatie gegeven aan de werknemersorganisaties over de derde kwartaalcijfers van AF/KLM groep. Pieter Elbers, de nieuwe CEO van KLM, stond eerst stil bij het mediageweld omtrent KLM de afgelopen dagen. Hij benadrukte dat het volledig uit de lucht
Zojuist is door de KLM directie een presentatie gegeven aan de werknemersorganisaties over de derde kwartaalcijfers van AF/KLM groep.

Pieter Elbers, de nieuwe CEO van KLM, stond eerst stil bij het mediageweld omtrent KLM de afgelopen dagen. Hij benadrukte dat het volledig uit de lucht gegrepen is wat er over de mogelijke vele ontslagen in sommige media werd beweerd. Daar is geen sprake van aldus Elbers en hij betreurt dan ook de onrust die deze geruchten hebben gegeven op de werkvloer. Bovendien gaf hij aan dat deze onjuiste speculaties ook negatieve dus schadelijke effecten hebben gehad op de beurskoers.

De VNC is ook veelvuldig benaderd door de pers, maar heeft zich bewust afzijdig gehouden van de roddels en achterklap totdat er feiten vanuit KLM kwamen. Die zijn hierboven genoemd en daarmee hopen we dat de onnodige onrust weg is genomen.

En dan de cijfers: wat wij kunnen delen is de algemene stand van de AF/KLM cijfers. Vrijdag aanstaande zal er via webcastsessie meer informatie worden gegeven door de KLM directie, houdt KLM4u in de gaten.

AF/KLM heeft weliswaar voordeel gehad van gunstige brandstofprijzen, maar die werden min of meer teniet gedaan door valutaschommelingen. Denk aan inkomsten uit Azië en Zuid Amerika in lokaal geld, waarbij de sterke euro een negatief effect geeft. KLM kosten als bijvoorbeeld loon worden betaald in euro's uit inkomsten die vooral uit dollars en andere valuta worden gegenereerd.  Verder drukt de wereldwijde achterblijvende economie op de resultaten alsook de concurrentie met name in Azië en Afrika. Een negatief side effect wordt veroorzaakt door ebola in West Afrika en securitykosten door bedreigingen in onder andere Oost Afrika.

Passagiersvervoer
De KLM vliegtuigen zitten voller dan ooit met een bezettingsgraad van maar liefst 90%! De inkomsten daalden echter met 2,7% door ondermeer concurrerende, dus lagere ticketprijzen en hogere kosten per eenheid veroorzaakt door onder andere hogere sociale en pensioenlasten.

De cijfers van KLM komen overigens grotendeels overeen met de gezamenlijke cijfers van AF/KLM. Transform 2015 ligt ook bij Air France op koers, maar door de staking van de piloten is de schuldenpositie van Air France eenmalig behoorlijk verslechterd. Elbers benadrukte dat de rekening hiervan in Frankrijk ligt en daar opgepakt gaat worden.

Niettemin meent Elbers dat ook KLM serieus alle zeilen bij moet blijven zetten om niet achterop te raken.

KLM sectiebestuur

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA