Presentatie 1e Kwartaalcijfers Air France

4 mei 2015

Op 1 Mei, de Dag van de arbeid, heeft KLM de 1e kwartaalcijfers aan de vakbonden en OR-fracties gepresenteerd. De dag ervoor zijn de cijfers officieel naar buiten gebracht. De presentatie werd gegeven door financieel directeur Erik Swelheim in het bijzijn van president directeur Pieter
Op 1 Mei, de Dag van de arbeid, heeft KLM de 1e kwartaalcijfers aan de vakbonden en OR-fracties gepresenteerd. De dag ervoor zijn de cijfers officieel naar buiten gebracht. De presentatie werd gegeven door financieel directeur Erik Swelheim in het bijzijn van president directeur Pieter Elbers. Deze keer werden de KLM cijfers eerst gepresenteerd en daarna gevolgd door die van de groep AF/KL.

In grote lijnen kunnen we concluderen dat het nog steeds niet goed gaat met KLM ondanks het feit dat er met minder mensen het gelijke volume aan werk wordt verricht. KLM en haar Europese branchegenoten zijn verwikkeld in een enorme prijzenslag met elkaar, de low-cost en de luchtvaartmaatschappijen uit Turkije en het Golfgebied. Ongekend lage prijzen zijn het gevolg waarop nauwelijks iets meer aan te verdienen valt. Het voordeel van de val van de olieprijs wordt vrijwel in zijn geheel teniet gedaan door de koersverschillen tussen de dollar en de zwakke Euro. En als extra last is de lage rentestand er de oorzaak van dat KLM haar financiële verplichtingen aan de pensioen fondsen ziet toenemen.

Dat alles heeft er toe geleid dat het verlies weliswaar iets is afgenomen in Q1 ten opzichte van het voorgaande jaar, maar nog steeds diep rood is. De eerste voordelen van Flightplan 2015 en de voorbereidingen van transform 2020 liggen op schema en hebben er in geringe mate al toe bijgedragen dat er minder verlies is geleden.

Passage
De Passage-afdeling heeft het betrekkelijk goed gedaan in het klassieke slechte eerste kwartaal. De bezettingsgraad is iets teruggelopen, maar nog steeds erg hoog in de branche. De Yield, het verschil tussen de kosten en de verdienste op een ticket, is iets beter geworden. De boekingen voor de zomer zijn stabiel ten opzichte van 2014. De ombouw van de 737/700 is voltooid en brengt extra geld in het laatje. De ombouw van de 777/200 loopt voorspoedig, maar kent geen densificatie louter dat de passagier in de belangrijke C-class het comfort gaat krijgen wat hij bij de concurrentie al heeft.

De technische dienst heeft een goed eerste kwartaal achter de rug en boekt een bescheiden winst. Er zijn een aantal voor KLM belangrijke contracten voor onderhoud aangetrokken wat stabiliteit voor de korte termijn garandeert.

De vrachtvloot doet het nog steeds niet goed en vliegt alleen maar verlies binnen. De aangekondigde uitfasering van de zogenaamde Full Freighters moet daar verandering in gaan aanbrengen.

Transavia
De leisuretak van KLM die in haar geheel door Transavia wordt gevlogen heeft het net zoals het moederbedrijf zwaar. Na jarenlange aaneengesloten winstcijfers moet Transavia het nu met de rode variant doen. Het verlies heeft te maken met de dumpprijzen die zich ook in de vakantiebranche afspeelt en de reorganisatie bij Transavia en Transavia France. Er is een herstel te zien maar het gaat langzaam.

Positief aan de presentatie was dat KLM haar leveranciers steeds meer onder druk zet om goedkoper te leveren. Afspraken worden herzien en aangescherpt. Zo heeft Schiphol eindelijk haar prijzen wat gunstiger gemaakt voor de KLM die toch echt de grootste klant is.

Voor de exacte cijfers verwijzen wij jullie naar de diverse KLM site's. Daarin staan de specifieke prestaties verder uitgewerkt.

KLM sectiebestuur

Geen lid maar wel cabinecollega en meelezer van onze berichten? Doe echt mee en heb invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Dat kan als je VNC lid wordt! Wij staan voor onze duizenden leden, en ook jij kan daar bij horen. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat zal in deze moeilijke tijden nodig zijn. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via het aanmeldformulier of mail: secretariaat@vnconline.nl of bel 020 5020480.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA