Presentatie 1e kwartaalcijfers AF-KLM

4 mei 2016KLM heeft de 1e kwartaalcijfers 2016 aan de VNC en andere vakorganisaties gepresenteerd. Het verlies bij AF-KLM is van 155 miljoen in 2015 gedaald naar 99 miljoen euro in 2016. In grote lijnen concluderen we dat verlaging van de kosten, lage brandstofprijzen en additionele inkomsten tot redelijke kwartaalcijfers van zowel Air France-KLM als KLM hebben geleid.
Op woensdag 4 mei aan het eind van de middag werden de bonden bijgepraat door financieel directeur Erik Swelheim en de EVP HR & Industrial Relations Slagt en ?VP Industrial Relations and Strategic HR Stienen. De presentatie van de cijfers wordt gewoontegetrouw altijd een dag eerder aan de pers gegeven.
 
Bezettingsgraad
De Passage-afdeling heeft het betrekkelijk goed gedaan in het klassieke slechte eerste kwartaal. De bezettingsgraad is iets gestegen, en nog steeds erg hoog in de branche. De Yield, het verschil tussen de kosten en de verdienste op een ticket, is iets beter geworden. De boekingen voor de zomer zijn beter ten opzichte van 2015.
Het feit dat er door cabine- en cockpitpersoneel al enige tijd productiviteitsverhoging is gerealiseerd, ofwel met minder mensen hetzelfde werk wordt verricht, draagt bij aan de verbeterde cijfers.
 
Prijzenslag
KLM en haar Europese branchegenoten zijn nog altijd verwikkeld in een enorme prijzenslag met elkaar, met de low-cost carriers en de luchtvaartmaatschappijen uit Turkije en het Golfgebied.
Ongekend lage prijzen zijn het gevolg en hierdoor wordt er nauwelijks meer iets verdiend. De olieprijs is weer iets gestegen en lijkt stabiel te blijven op 45$ per barrel. KLM heeft in het eerste kwartaal rond de 200 miljoen euro kunnen besparen op de brandstofkosten. Dat alles heeft er toe geleid dat voor KLM het verlies ten opzichte van vorig jaar in Q1 is afgenomen met 176 miljoen euro van -183 miljoen naar nu -7 miljoen euro.
 
transavia
De leisuretak van KLM die in haar geheel door transavia wordt gevlogen heeft het beter gedaan maar is door alle herstructureringen nog niet uit de rode cijfers. Het verlies is afgenomen van 46 miljoen naar 37 miljoen euro. De andere afdelingen van KLM hebben eveneens hun resultaat verbeterd. Onze vracht afdeling is mede door de sanering die heeft plaats gevonden minder verliesgevend gebleken van -34 miljoen naar -20 miljoen euro. De technische dienst heeft de zwarte cijfers van vorig jaar weten vast te houden van +9 miljoen naar +8 miljoen euro.
De kosten in het algemeen zijn wederom afgenomen met 1.6%.
 
Europa positief!
Alle regio's waar KLM op vliegt, hebben een positief resultaat geboekt, ook Europa! Per gebied laat dit de volgende cijfers zien voor het eerste kwartaal:
Europa + 24 miljoen euro!
Noord Amerika + 17 miljoen euro
Caribisch gebied + 7 miljoen euro
Midden en Zuid- Amerika + 7 miljoen euro
Afrika + 25 miljoen euro
Azië + 30 miljoen euro


KLM sectiebestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA