Presentatie 1e kwartaalcijfers 2017 AF-KLM

5 mei 2017

De KLM directie presenteerde vandaag de 1e kwartaalcijfers 2017 aan de VNC en een aantal andere vakorganisaties. De bonden werden op het hoofdkantoor in Amstelveen bijgepraat door financieel directeur Eric Swelheim, in het aanwezigheid van CEO Pieter Elbers en VP Industrial Relations and Strategic HR Maarten Stienen. De boodschap was in z’n algemeenheid positief: de vervoerscijfers zijn goed, de schuld is verder afgebouwd, de kaspositie is ruim. De markt reageerde ook positief: het aandeel AirFrance/KLM steeg op de beurs met ruim 5%.

 
Verlies en winst
Traditiegetrouw worden de kwartaal- en jaarcijfers een dag eerder aan de pers gepresenteerd en de berichten in de media vandaag legden vooral de nadruk op het verlies van AF/KLM in dit eerste kwartaal: 143 miljoen euro waarvan 17 miljoen voor de rekening van KLM. Meer dan de helft van dat verlies werd veroorzaakt door ongunstige koerseffecten: brandstof en leasecontracten worden betaald in dollars en de waarde van de dollar is gestegen. Dat er toch reden is voor optimisme komt doordat de ticketverkoop voor het komende zomerseizoen nu al hoger lag dan die van vorig jaar om deze tijd, de brandstofprijzen relatief laag blijven en de kosten dalen. De verwachting is dan ook dat dit verlies de komende tijd, zoals gebruikelijk na het eerste kwartaal, zal worden goed gemaakt.

Groei
De concurrentie blijft onverminderd fel, waardoor ticketprijzen nog altijd onder druk staan.

De vervoercijfers zien er goed uit: 5,4% groei in capaciteit en 6,4 % in aantal passagiers. Vrijwel alle routes dragen daar aan bij: in Azië was vooral verbetering te zien op de Japanse routes, in Zuid Amerika deed Brazilië het goed en Afrika en Europa consolideerden de positieve resultaten van vorig jaar.

transavia deed het dit eerste kwartaal wat minder, maar dat was te verklaren uit het feit dat Pasen vorig jaar in maart viel en dit jaar in april. De verwachting is dan ook een mooi (paas-)resultaat in het volgende kwartaal.

Air France
Onze moedermaatschappij liet dit eerste kwartaal nauwelijks groei zien, maar ook daar was verbetering zichtbaar ten opzichte van vorig jaar. Alle hoop is nog altijd gevestigd op de oprichting van prijsvechter Boost, die dit najaar het levenslicht moet gaan zien, mits er een akkoord wordt bereikt met de Franse pilotenbonden.

Alitalia en Schiphol
Aan het eind van de presentatie werd er nog kort stil gestaan bij twee onderwerpen die de gemoederen bezig houden: de slechte vooruitzichten bij Alitalia en de drukte op Schiphol.

Bij Alitalia is het laatste voorstel om overeenstemming te bereiken met de werknemers over verdere kostenreductie en loonsverlaging weg gestemd. Er worden nog wel vluchten uitgevoerd, maar de joint venture met Nederland en Frankrijk is opgezegd. Er loopt nog een vordering van KLM rondom slots op de luchthaven van Linate, de gesprekken daarover zullen moeten worden gevoerd met aangestelde bewindsvoerders, de CEO van Alitalia heeft zijn activiteiten inmiddels gestaakt.

De drukte op Schiphol en de gevolgen daarvan voor de passagiers van KLM zijn reden tot grote bezorgdheid. KLM heeft de afgelopen jaren een paar keer de noodklok geluid over het onverminderd uitgeven van slots en het aantrekken van nieuwe maatschappijen, maar zonder resultaat. De maat is nu echt vol en de heer Elbers, zichtbaar geïrriteerd, eist om te beginnen volledige bezetting van alle security-lanes en paspoortcontroles bij de te verwachten zomerdrukte.

Hij herhaalde zijn eerdere boodschap dat de chaos van de afgelopen tijd slecht is voor KLM, voor onze passagiers en voor de reputatie van Nederland in het buitenland.

KLM sectiebetuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA