• home
  • Actueel
  • Positieve uitslag: Ledenraad stemt in met KLM cao principeakkoord cabinepersoneel

Positieve uitslag: Ledenraad stemt in met KLM cao principeakkoord cabinepersoneel

1 dec. 2022
Met een ruime meerderheid van 96% heeft onze KLM Ledenraad ingestemd met het cao principeakkoord (klik hier voor de link). De positieve uitslag volgde na intensieve en verhelderende inhoudelijke discussies in de raad. De VNC heeft gedurende de onderhandelingen keihard ingezet op de uitdrukkelijke wens van onze achterban: vooral goede financiële afspraken op zo kort mogelijke termijn. We zijn dan ook blij dat ook de Ledenraad achter dit principeakkoord staat.

We zullen ook KLM informeren over deze positieve uitslag en daarmee is de VNC klaar voor de volgende stap: het ondertekenen van de nieuwe cao voor KLM cabinepersoneel 2022-2023.

Positieve en kritische geluiden
De Ledenraad was overwegend positief over het akkoord, met name de financiële afspraken kregen veel bijval, waarbij de volharding van het sectiebestuur op het percentage loonsverhoging werd geprezen.
Er kwam echter ook harde kritiek vanuit de raad, met name gericht op de sideletters, met onderwerpen als XFA- regeling, de blik op de toekomst en vooral het IPB-voordeel dat KLM-ers die meer dan 15% arbeidsvoorwaardelijk hebben bijgedragen nog altijd krijgen, ondanks het feit dat die AVB per maart 2022 is beëindigd. De oneerlijkheid van deze afspraak en de pertinente weigering van KLM om hier over te praten leidde tot veel frustratie. Een gevoel dat het sectiebestuur overigens deelt: tijdens de afgelopen cao-onderhandelingen heeft de VNC direct het voortouw genomen om deze regeling te bespreken en ook daarbij werden harde woorden gesproken. VNC kreeg echter geen voet aan de grond, KLM bleef stellig in haar verklaring dat IPB een ‘faciliteit is waarvan zij eenzijdig de regels bepalen’. De tekst van de directie dat ‘elke werknemer haar even lief is’ blijkt in dit geval slechts een woord en geen daad.
 
Dank!
Graag willen wij als bestuur nogmaals al onze KLM leden en de Ledenraad bedanken voor hun belangrijke input, ideeën, kritische feedback, support, en het opgebrachte geduld en vertrouwen: zo staat de VNC samen sterk, ook voor en door jou!

Vragen? Sluit aan bij de infosesies!
We kunnen ons voorstellen dat er vragen leven over deze nieuwe cao, de sideletters of andere zaken. We beantwoorden deze graag in één van onze infosessies, de eerstvolgende is morgen, vrijdag 2 december om 11.00 uur. Sluit gerust aan klik hier voor deelname.

Collectieve arbeidsovereenkomst is voor alle collega’s
Tot slot: deze met KLM stevig uitonderhandelde cao is een ‘collectieve arbeidsovereenkomst’. Dat betekent dat zodra de cao is ondertekend deze telt en geldt voor alle KLM cabinecollega’s.

Lees je als cabine-collega mee maar ben je (nog) geen VNC lid? Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Zo doe je echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze harde tijden.

Ivo Kruse Koster, Carolina Bouwer, Ingrid Brama, Roberto Tunzi, Chris van Elswijk en Marije Kroese
KLM sectiebestuurders


Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA