• home
  • Actueel
  • Petitie tegen oneerlijke concurrentie Europese Luchtvaart

Petitie tegen oneerlijke concurrentie Europese Luchtvaart

28 mei 2014

De vakbonden VNV, VNC, FNV en De Unie hebben gezamenlijk een petitie ondertekent tegen oneerlijke concurrentie in de Europese luchtvaart.
De vakbonden VNV, VNC, FNV en De Unie hebben gezamenlijk een petitie ondertekent tegen oneerlijke concurrentie in de Europese luchtvaart.

Deze is gisteren gemaild aan de woordvoerders luchtvaart in de Tweede Kamer. Dit omdat er vandaag  (28 mei) Algemeen Overleg (AO) van de Transportraad is.

Na de zomer zal onderstaande petitie ook worden uitgedragen richting de transport commissie van het Europees Parlement die tot nu toe niets heeft gedaan aan het voorkomen van oneerlijke concurrentie in de Europese luchtvaart.

 

Petitie vakbonden VNV, VNC, FNV en De Unie tegen oneerlijke concurrentie:

Nederlandse en Europese werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden in gevaar
De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian Air Shuttle is gestart met de nieuwe maatschappij Norwegian Air International die onder een Ierse licentie lijndiensten zal aanbieden van West-Europa naar de Verenigde Staten. Deze transatlantische vluchten zijn voor de Europese en zeker voor de Nederlandse luchtvaart van cruciaal belang. Nu wil Norwegian via een Singaporees uitzendbureau zogenaamd in Thailand gevestigde piloten en cabinepersoneel inhuren op de genoemde vluchten, waar EU-lidstaat Ierland aan meewerkt.

De door de Noren gekozen constructie leidt tot oneerlijke concurrentie in de Europese luchtvaart. Daar waar bijvoorbeeld Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zich aan nationale en Europese wet- en regelgeving houden, worden zij straks weggeconcurreerd door bedrijven (waarvan Norwegian het meest recente voorbeeld is) die deze wet- en regelgeving bewust omzeilen of ontduiken door schimmige constructies. Dit leidt op haar beurt tot een 'race to the bottom' als het gaat om fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en omstandigheden. Ook bedreigen dit soort oneigenlijke constructies vele kwalitatief hoogwaardige banen in de Nederlandse en Europese luchtvaartsector.

In de scheepvaart hebben we eerder gezien hoe goedkope arbeid van buiten de Europese Unie vele tienduizenden banen in de Nederlandse en Europese maritieme sector heeft verdrongen. Laten we niet nog eens dezelfde fout maken!

Luchtvaartveiligheid in het geding
Naast het ontstaan van oneerlijke concurrentie, het ontduiken van fatsoenlijke arbeidsstandaarden en het onder druk komen te staan van de werkgelegenheid, maken wij ons ook zorgen over de luchtvaartveiligheid van de beschreven constructie. De toestellen van Norwegian vliegen met in Thailand geregistreerd personeel vanuit Bangkok via Londen naar de Verenigde Staten zonder Ierland aan te doen. Hoe kunnen de Ierse luchtvaartautoriteiten toezicht houden op het Air Operator Certificate (technische eisen) dat door hen verleend is? En hoe wordt het flexibel ingehuurd personeel geacht om serieus melding te maken van misstanden?

Het is nog niet te laat!
Wij als vakbonden doen een oproep aan u om deze ontwikkeling een halt toe te roepen. De Amerikaanse overheid heeft tot nu toe nog geen toestemming verleend aan de Noors-Ierse constructie om op de Verenigde Staten te vliegen. Laat de Europese Commissie dit voorbeeld volgen aangespoord door de Europese Transportministers. Zij verklaarden zelf dat de Europese luchtvaartsector een belangrijke rol zal spelen in het herstel van de Europese economie. We willen geen mooie woorden, maar we willen daden!

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA