• home
  • Actueel
  • Oproep tot eerlijke concurrentie clausule in nieuw luchtvaartverdrag

Oproep tot eerlijke concurrentie clausule in nieuw luchtvaartverdrag

28 feb. 2017
E4FC roept de Europese onderhandelaars op om zich hard te maken voor een eerlijke concurrentie clausule in de onderhandelingen over een nieuw luchtvaart verdrag tussen Europa en Qatar.
  De tweede ronde van onderhandelingen komt eraan en E4FC is van mening dat als Europa een luchtvaart verdrag met Qatar wil sluiten, het aan de voorkant heel duidelijk moet zijn dat de concurrentie eerlijk moet zijn en dat overtreding van zo'n clausule op eerlijke concurrentie in het verdrag ook niet zal worden getolereerd.
 
Duidelijke taal op dit onderwerp is noodzakelijk. De Europese luchtvaart sector en de werkgelegenheid in de Europese luchtvaart hebben al veel schade opgelopen door de hoge staatssubsidies die luchtvaartmaatschappijen uit de Golf regio ontvangen. Door die subsidies kunnen Golf carriers veel capaciteit tegen veel te lage prijzen dumpen op de Europese markt. Europese luchtvaartmaatschappijen hebben geen toegang tot subsidies en kunnen alleen blijven concurreren als ze hard snijden in arbeidsvoorwaarden. En dan nog blijft het de vraag of ze het hoofd boven water kunnen houden. Met alle gevolgen voor de werkgelegenheid en de luchtvaartverbindingen in Europa.
 
Christoph Drescher, Algemeen secretaris van de European Cabin Crew Association EurECCA benadrukt: "Europese luchtvaartverbindingen komen in toenemende mate in gevaar door vluchten van zwaar gesubsidieerde, niet Europese luchtvaartmaatschappijen, die verbindingen aanbieden via hubs buiten Europa. Deze luchtvaartmaatschappijen betreden de Europese markt met de nadrukkelijke bedoeling om de Europese concurrentie de nek om te draaien met kunstmatig lage prijzen en overcapaciteit."
 
Lees het volledige statement van E4FC hier.
 
VNC bestuur
 
Voetnoot:
De VNC is lid van E4FC. Dit is een coalitie van bezorgde Europeanen, luchtvaart personeel, passagiers, luchtvaartmaatschappijen en vele anderen, die vechten voor het voortbestaan van de Europese luchtvaart en de bijbehorende werkgelegenheid. Zij richten zich specifiek op staat gesubsidieerde maatschappijen uit de Golf regio. Bekijk het filmpje voor meer informatie.

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA