• home
  • Actueel
  • Openbare zitting hoger beroep Stichting Cabinebelangen

Openbare zitting hoger beroep Stichting Cabinebelangen

18 mrt. 2015

Openbare zitting hoger beroep Stichting Cabinebelangen Aanstaande vrijdag (20 maart) dient het hoger beroep van de Stichting Cabinebelangen (die een aantal ex Martinair cabineleden vertegenwoordigt) tegen KLM. Deze openbare zitting start om 09.30 uur bij het hof Amsterdam, gevestigd aan
Openbare zitting hoger beroep Stichting Cabinebelangen

Aanstaande vrijdag (20 maart) dient het hoger beroep van de Stichting Cabinebelangen (die een aantal ex Martinair cabineleden vertegenwoordigt) tegen KLM. Deze openbare zitting start om 09.30 uur bij het hof Amsterdam, gevestigd aan IJdok 20. Ben je voornemens om de zaak bij te wonen, neem dan je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs mee om toegang te krijgen.

                                                        nbsp;                                                

Uiteraard is de VNC aanwezig want wij zijn - zoals dat in juridische termen heet - in deze zaak tussengekomen om de doorstroom- en promotiebelangen van ruim 9000 KLM-cabinecollega's te beschermen.

Arbeidsvoorwaarden veiligstellen
De VNC staat voor de arbeidsvoorwaarden van de KLM collega's zoals afgesproken  in onze cao: die omschrijft dat als je bij KLM begint te werken, je onderaan instroomt als eenbander en de jaren uit een vorig dienstverband bij een andere luchtvaartmaatschappij niet meetellen. In de luchtvaart zijn deze regels al sinds mensenheugenis gebruikelijk.

Eis van aantal ex-Martinair collega's
De collega's van voormalig Martinair kregen zonder sollicitatieplicht een baan met vast contract en met behoud van hun salaris (door middel van suppletie) aangeboden. Bovendien konden zij - indien gewenst - hun deeltijdpercentage behouden. De ex-Martinair cabineleden uit de Stichting vonden dit blijkbaar onvoldoende en nadat zij hun contract bij KLM zelf hadden getekend en in vaste dienst waren, daagden zij hun nieuwe werkgever voor de rechter. Na de eerste, voor hen negatieve, uitspraak van de rechter eisen zij nu in hoger beroep 'overgang van onderneming' (OvO). Dat houdt ondermeer in dat zij aanspraak willen maken op: horizontale instroom, betaling op KLM-(senior)purserniveau, behoud van anciënniteit en senioriteit en IBP-rechten over de periode dat zij in dienst waren bij Martinair. Toekenning van die eis is in strijd met onze cao en zou een inbreuk betekenen op ons senioriteitsysteem en de promotiekansen van veel KLM'ers dramatisch verslechteren.

De rechter oordeelde eerder dat bij de beëindiging van hun dienstverband bij Martinair en indiensttreding bij KLM er geen sprake is van 'overgang van onderneming'. Tot nu toe betekent dit dat de functie en senioriteit zoals zij die hebben gekregen vanaf indiensttreding bij KLM gelden. Het gerechtshof heeft besloten om aanstaande vrijdag de zaak van de Stichting Cabinebelangen en Stichting Cockpitbelangen gelijktijdig te behandelen.

KLM sectiebestuur

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA