• home
  • Actueel
  • Ontwikkelingen KLC rondom maatregelen Coronavirus

Ontwikkelingen KLC rondom maatregelen Coronavirus

18 mrt. 2020
Allereerst willen wij onze bewondering en trots uitspreken over de wijze waarop het KLC cabinepersoneel  met deze lastige situatie omgaan. Op Facebook zien we vele hartverwarmende initiatieven voorbij komen en ook op de route merk je dat iedereen rekening met elkaar houdt; prachtig om te zien!

Los van dit saamhorigheidsgevoel zijn er natuurlijk ook heel veel begrijpelijke zorgen. Hoe gaat de toekomst eruit zien, wat gaat er op korte termijn aan maatregelen komen en wat gaat dit voor mij betekenen?

Wat is er de afgelopen dagen gebeurd en wat gaat er gebeuren?
Een korte samenvatting van de afgelopen dagen:

  • Sinds vrijdag 13 maart is de VNC in overleg met KLM over de te nemen maatregelen naar aanleiding van het coronavirus. Hier worden de werktijdverkorting (WTV) (toen nog 30%) en uitstel van winstdelingsregeling voor het eerst genoemd, naast het mogelijk niet verlengen van tijdelijke contracten.
  • Maandag 16 maart zijn de aangekondigde maatregelen alweer ingehaald door de actualiteit; in dit overleg wordt een werktijdverkorting van zelfs 67% aangekondigd, voornamelijk door het feit dat er maximaal nog 20% van de vloot in de lucht zal blijven.
  • Dinsdag 17 maart hebben wij als KLC sectiebestuur onze zorgen geuit naar KLC, omdat het tot nu toe nog altijd niet duidelijk was in hoeverre KLC in deze plannen meegenomen zou worden. Later komt KLC naar ons met het verzoek tot een spoedoverleg.
  • Vandaag (woensdag 18 maart) zijn we echter wederom ingehaald door de actualiteit, vooral door de nieuwe maatregelen die het kabinet gister heeft aangekondigd. De WTV regeling gaat op de schop en een nieuwe regeling is aangekondigd: Het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De strekking hiervan is dat de overheid maximaal 90% van het salaris aanvult bij 100% wegval van omzet. De voorwaarde om in aanmerking te komen voor de regeling is dat een bedrijf géén mensen ontslaat op grond van bedrijfseconomische redenen gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt.

Wij zouden vandaag in overleg gaan met KLC over de maatregelen rondom de WTV. Echter met de aankondiging van de nieuwe NOW regeling zal er  gekeken moeten worden naar de gevolgen hiervan en een nieuw voorstel gemaakt moeten worden door KLC..

WTV op rooster
Sinds gisteren krijgen collega’s WTV op hun rooster ingepland. Dit is naar aanleiding van de ‘oude’ regeling en betekend dat je doordat er op dat moment geen werk is, thuis zit. Ondanks dat dit geen officiële RESH is kan het wel zo zijn dat je door de huidige omstandigheden gevraagd wordt om te vliegen. De kans hiertoe is niet heel groot, omdat KLC ook nog mensen op RESH heeft staan maar is dus ook niet uitgesloten. Mocht je overigens toch moeten vliegen terwijl je WTV had staan, dan is dit geen bewilliging maar een reguliere werkdag.
Hoe dit verder geregeld zal worden n.a.v. de nieuwe regeling valt nu niet te zeggen en zal dus op een later moment gecommuniceerd worden.

Welke gevolgen hebben de maatregelen voor jou persoonlijk?
Het eerlijke antwoord is: dit weten wij op dit moment nog niet. Dat komt omdat de laatste dagen zaken met de dag, zo niet het uur veranderen. Los van de collectieve maatregelen die genomen gaan worden voor iedereen, zijn er ook individuele gevallen van bijvoorbeeld aflopende contracten, collega’s in proeftijd, zwangere collega’s en collega’s in de ziektewet. Uiteraard zijn wij jullie niet vergeten en nemen we ook jullie situatie elk overleg mee. Voor wat betreft de maatregelen omtrent de NOW zullen wij, zodra we overleg hebben gevoerd met KLC weer naar jullie communiceren..

Collega’s, wij begrijpen dat er veel zorgen, vragen en onduidelijkheden zijn. Het belangrijkste voor nu is om allemaal gezond, rustig en verstandig te blijven. Wij begrijpen heel goed dat iedereen zo snel mogelijk duidelijkheid wil en wij doen er alles aan om hiervoor tezorgen. Probeer elkaar niet gek te maken met rekenvoorbeelden of horrorverhalen van het internet. Als jullie vragen hebben neem gerust met ons contact op via sectiebestuur.klc@vnconline.nl.

KLC Sectiebestuur


Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA