Ondernemingskamer stelt KLM in het gelijk

27 jan. 2017
De KLM ondernemingsraad heeft, namens de Groepscommissie (GC31), de Ondernemingskamer gevraagd of KLM de -1 ca maatregel zonder enig overleg en advies van de medezeggenschapsorganen kon invoeren. Gisteren is er uitspraak gedaan en KLM is in het gelijk gesteld.
  Het is zeer te betreuren om te vernemen dat zo’n grote en ingrijpende ingreep in de tewerkstelling aan boord zonder een gebruikelijke adviesaanvraag van de overlegpartners kan worden ingevoerd. Helaas is de eenzijdig door KLM ingevoerde en ook naar eigen zeggen ‘beroerde’ -1 CA maatregel niet alleen onze passagier maar ook de crew het kind van deze rekening. KLM communiceert dat zij het product mogelijk verder wenst aan te passen aan de -1 CA tewerkstelling maar dat stelt ons echter verre van gerust. De VNC blijft van mening dat de -1 ca een slechte maatregel is die minder service biedt en bovendien bedoeld is om ons nog voordat de cao-onderhandelingen begonnen zijn aan de voorkant productiviteitsverhoging te doen leveren.
Gelijkwaardig uitgangspunt is nodig
KLM kan op haar Nieuwsapp dan wel bij herhaling de verwachting uiten dat er nu zo snel mogelijk cao-overleg zal starten maar de VNC heeft heel helder opnieuw, ook deze week weer, haar boodschap richting KLM verkondigd. En die luidt: eerst de -1 CA maatregel stoppen zodat er eerlijke cao-onderhandelingen kunnen volgen zonder voorwaarden vooraf! Alleen op die manier beginnen we met een gelijkwaardig uitgangspunt aan een regulier cao-proces zonder een chantagemiddel van een uitruil van de -1 CA maatregel tegen een (gelijkwaardige) bezuiniging.
Hoe zat het ook alweer?
Nog even voor alle duidelijkheid: de impasse waarin we nu verkeren is ontstaan nadat KLM in 2015 zonder de noodzakelijk instemming - zonder overleg en dus eenzijdig - de pensioenuitvoeringsovereenkomst in ons nadeel had aangepast; vervolgens weigerde de VNC over te gaan tot cao-onderhandelingen totdat het pensioenvoorstel op eerlijke wijze zou worden ingevoerd; omdat de kwestie bij KLM inmiddels ruim een jaar lang bleef hangen zijn we hiervoor zelfs een pensioenrechtszaak gestart; ondertussen voerde KLM eenzijdig de -1 CA maatregel in om zonder cao-overleg tot de door hen gestelde bezuinigingen te komen; uiteindelijk besliste zij eind 2016 toch eieren voor haar geld te kiezen en het door ons gedane pensioenvoorstel uit 2015 zonder tegenprestaties in te voeren. De nawerking is de -1 CA maatregel en dat probleem heeft KLM op zijn hals gehaald door hun pensioenprobleem veel te lang te laten voortslepen. KLM had dat allemaal kunnen voorkomen door destijds tijdig en niet na jaren steggelen het kant en klare VNC pensioenvoorstel uit 2015 in te voeren. Dan hadden wij als VNC op tijd aan de cao-onderhandelingen kunnen beginnen. KLM heeft nu nog een zelfgecreëerde hobbel te nemen voordat de cao-onderhandeling van start kan: de -1 CA maatregel van tafel. Daar verandert de uitspraak van de Ondernemingskamer niets aan.
KLM sectiebestuur
 
 
Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden, jouw toekomst en jouw pensioen! Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Wil je lid worden? Mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA