• home
  • Actueel
  • Nog geen concreet resultaat in KLM Cao-proces

Nog geen concreet resultaat in KLM Cao-proces

17 jun. 2017
Na opnieuw zeer intensieve cao-onderhandelingsdagen met KLM, de VNC en FNV cabine zijn er nog geen concrete resultaten maar zijn we nog steeds in onderhandeling.

De drie partijen denken erg verschillend over de KLM visie. Met name op het onderwerp Cabinebemanningssamenstelling (CBS) liggen de standpunten ver uiteen. Er is met KLM op CBS dan ook nog geen overeenstemming bereikt langs de lijn van de door ons geformuleerde uitgangspunten. We zijn echter nog wel in onderhandeling met elkaar. KLM gaf gedurende de gesprekken zelf aan dat hun visie de kern van het cabinevak raakt en daarmee ook de kern van het korps. We lijken het er met de werkgever over eens te zijn dat uiterste zorgvuldigheid geboden is. Volledig haaks hierop staat daarentegen de timing en uitlatingen van COO De Groot in een interview met de media. In dit artikel (http://zakenreis.nl/artikelen/rene-de-groot-klm-wil-minder-leidinggevenden-in-cabine/ ) wordt de verregaande visie - met oa vermindering leidinggevenden en solliciteren op eigen functie -  de ether in geslingerd. De VNC heeft tijdens de onderhandelingen KLM duidelijk kenbaar gemaakt dat dit op zijn zachts gezegd geen goeie ‘publiciteitsstunt’ is. Zonder verder al te diep in te gaan op dit artikel willen we wel benadrukken dat daar opnieuw de suggestie wordt gewekt dat in ons huidige promotiebeleid je promoveert op senioriteit. Dit is onjuist, onze leidinggevenden worden geselecteerd op kwaliteit!

Streven naar evenwichtige cao
Verder lijkt er aan de onderhandelingstafel op een aantal punten wel toenadering te zijn, denk aan duurzame inzetbaarheid en zaken rondom werkdrukverlaging. Er is echter wat ons betreft nog geen juiste balans en bovendien ligt er nog geen loonbod vanuit KLM. De VNC wil komen tot een evenwichtig totaalpakket: een cao waarin zaken zitten die belangrijk zijn voor cabinepersoneel (cao voorstellenbrief) en zaken die belangrijk zijn voor de werkgever. Zo ver zijn we nog niet, maar er wordt op korte termijn een vervolg gepland. Daaruit zal dan mogelijk duidelijk worden of de -1ca maatregel verder kan worden teruggedraaid. We houden jullie op de hoogte.

KLM sectiebestuur

Lees je als cabine-collega mee maar ben je (nog) geen VNC lid? Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480.

Zo doe je echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze harde tijden.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA