• home
  • Actueel
  • Nieuw cao-akkoord transavia: waarom ook jij moet stemmen!

Nieuw cao-akkoord transavia: waarom ook jij moet stemmen!

18 okt. 2017
De afgelopen jaren is er veel gebeurd binnen het bedrijf. Het cabinepersoneel heeft meegewerkt aan maatregelen die de productiviteit van transavia verhogen en kosten besparen. Ook lijken de roosters zwaarder te zijn geworden en is de eigen invloed daarop juist afgenomen. Het ziekteverzuim is hoog; veel collega’s zijn moe, boos of teleurgesteld. Ze missen zicht op verbetering. Sommigen hebben het gevoel in een trechter te zitten waar ze niet meer uit lijken te komen.

Hoe keren we het om?
transavia kan en moet dit beeld doorbreken door het juiste voorbeeld te geven. Dat kan door te zorgen dat er genoeg personeel is zodat collega’s VE’s en snipperdagen kunnen opnemen en zo weer grip op hun rooster en leven krijgen. Dat heeft weer een positief effect op het ziekteverzuim. transavia kan zich ook houden aan de cao die we met elkaar hebben afgesproken. Het is in feite net als een huwelijk - in makkelijke, maar ook in moeilijke tijden. Het gevoel moet terugkomen dat we allemaal voor hetzelfde team spelen; verder kijken dan de eigen afdeling, niet alleen tevreden zijn als je eigen schaapjes op het droge staan. Beseffen wat de consequenties zijn van bepaalde beslissingen en wat ze voor anderen kunnen betekenen.
Wanneer afdelingen weten wat ze nodig hebben om hun doelen te bereiken (zowel cabinepersoneel, UC’s, indelingen of Tracking&Control) kunnen ze wellicht beter op elkaar worden afgestemd.

Een stap in de goede richting
Het cabinepersoneel is een essentieel onderdeel van het bedrijf transavia. De VNC beschouwt de 3 procent structurele loonsverhoging als een stap in de goede richting. Maar het was een moeizame stap en met die ene stap zijn we er nog lang niet. Als de meerderheid van de leden straks vóór het cao-onderhandelingsresultaat stemt, heeft transavia tot 2019 de tijd om hun goede voornemens en woorden in daden om te zetten. In de tussentijd levert het cabinepersoneel met deze cao niets aan arbeidsvoorwaarden in. De VNC en het cabinepersoneel kunnen eind 2018 bepalen of de keuzes die het bedrijf dan heeft gemaakt voor hen vruchten heeft afgeworpen. Als de meerderheid tegenstemt, zal de VNC acties aankondigen als transavia niet over de brug komt met onze oorspronkelijke eis van 3 procent structureel per 1 januari 2017 en 1 januari 2018.

Wanneer stemmen?
Van 23 tot en met 27 oktober kunnen VNC-transavialeden stemmen op een nieuw cao-onderhandelingsresultaat. In het nieuwe cao-onderhandelingsresultaat krijgt het cabinepersoneel een structurele loonsverhoging van 3 procent: 1,5 procent per 1 december 2017 en 1,5 procent per 1 april 2018 - zonder dat er arbeidsvoorwaarden voor moeten worden ingeleverd.

Het cao-onderhandelingsresultaat heb je al van ons ontvangen. Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, neem dan contact met ons op via sectiebestuur.transavia@vnconline.nl.

Sectiebestuur transavia

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA