Nee tegen bewilliging bij transavia

15 jul. 2016

transavia heeft opnieuw bij de VNC aangeklopt voor bewilliging voor geld maar de VNC heeft aangegeven niet weer van de cao af te willen wijken. Vorige keer zijn we hiermee tijdelijk akkoord gegaan om het productieprobleem tot 4 juli te helpen oplossen. We moeten echter goed op ons netvlies houden dat dit probleem door het bedrijf zelf wordt gecreëerd omdat zij te weinig cabinepersoneel aanneemt en er dus crew tekorten zijn.
transavia beloofde in mei dat het productieprobleem vanaf begin juli zou zijn verholpen. Het is inmiddels 4 juli geweest en transavia heeft nog niet opgelost; voor juli en augustus is er wederom een crewtekort. Momenteel bekijkt men de mogelijkheden van een zogeheten wet lease-in (inhuren van kist en crew) om zo de productie rond te maken. Ook hebben ze ons gevraagd om nogmaals akkoord te gaan met de bewilliging voor geld. De VNC heeft hier nee tegen gezegd.

Waarom niet?
Bewilligen voor geld staat niet in de cao en het sectiebestuur gaat daarom in principe hier niet mee akkoord. We weten dat de meningen over dit onderwerp sterk uiteenlopen en daarom hebben we in mei jullie mening gevraagd. De respons was erg groot en een nipte meerderheid was voor tijdelijke bewilliging. Het overgrote deel van deze voorstanders gaf zeer duidelijk aan tijdelijk akkoord te gaan om transavia tot 4 juli de tijd te geven hun zaken op orde te krijgen. Daarnaast gaf men aan teleurgesteld te zijn in het bedrijf dat keer op keer met kunst en vliegwerk de productie probeert rond te krijgen.
Tegenstanders van tijdelijk bewilligen delen die mening en vinden dat transavia zijn zaken nu maar eens op orde moet hebben en dat wat hun betreft de maat vol is. Tezamen met de gebroken belofte van transavia om het productieprobleem op te lossen voor 4 juli zijn we tot de conclusie gekomen dat het onverstandig is om nogmaals akkoord te gaan met het afwijken van onze zorgvuldig uitonderhandelde cao.

Tijdens de komende cao-onderhandelingen zal de VNC met jullie verder in gesprek gaan over het huidige cao-onderwerp ‘bewilligen’ voor 100%. Op basis van een evaluatie gaan we met de leden de cao-inzet voor bewilliging bepalen.

 

Heb je vragen en/of opmerkingen? Neem gerust contact op via sectiebestuur.transavia@vnconline.nl

 

Sectiebestuur transavia

 

 

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480.

 

 

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA