• home
  • Actueel
  • Kwaliteit cabinelucht en gezondheidsklachten

Kwaliteit cabinelucht en gezondheidsklachten

1 jun. 2016
Regelmatig houden we je op de hoogte van de zogeheten Toxic air- onderzoeken en nieuwsberichten. In bijgevoegde links vind je recente artikelen over dit onderwerp. Het één gaat over een eerste erkenning, door het Duitse beroepsgenootschap Verkeer, van een stewardess die permanent ziek is geworden na een fume event: http://www.welt.de/politik/deutschland/article155851415/Stewardess-von-Kabinenluft-vergiftet.html. Het ander is een zojuist verschenen artikel over bestanddelen in de olie van het carter van een turbinemotor.  http://authors.elsevier.com/a/1T7-iAOM9dqgL

Toxic air is een kwestie van ‘een lange adem’: de VNC is al jaren bezig met het op de kaart zetten van dit belangrijke onderwerp.

De VNC participeert op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in de vorig jaar in het leven geroepen Nationale Adviesgroep Cabinelucht (NAC). Via deze link lees je over de voortgang van de Europese onderzoeken naar de kwaliteit van cabinelucht.  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2016/05/23/rapport-nationale-adviesgroep-cabinelucht.

Helderheid nodig voor goede aanpak
Vliegend personeel moet duidelijkheid krijgen wat de samenhang is met het werken aan boord, het inademen van cabinelucht en bepaalde gezondheidsklachten. Pas als er helderheid uit onderzoeken komt, kan er een aanpak van de oorzaak komen. Het doel van de NAC is het adviseren en ontwikkelen van nieuw (internationaal) onderzoek en de Nederlandse input onderbrengen in de Europese onderzoekstrajecten.
 
Overzicht Toxic air problematiek
De problematiek rondom toxic air wordt via vier Europese initiatieven vanuit verschillende invalshoeken onderzocht. De NAC moet er voor gaan zorgen dat er overzicht is in de complexe materie; ofwel dat er tijdig op de juiste plaats vraagstukken nieuwe ontwikkelingen worden geagendeerd en stakeholders (waaronder de VNC) goed worden geïnformeerd over de voortgang. Verder wordt de NAC belast met het adviseren over:
 * Ontwikkelingen (bv nieuw onderzoek) die relevant zijn voor de gekozen strategie
 * De wenselijkheid van additionele (internationaal) onderzoek
 * De Nederlandse inbreng in de Europese onderzoekstrajecten
 
 VNC bestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA