• home
  • Actueel
  • KLM tweede kwartaalcijfers bekend, later meer over mogelijke gevolgen voor (cabine)personeel

KLM tweede kwartaalcijfers bekend, later meer over mogelijke gevolgen voor (cabine)personeel

31 jul. 2020
Inmiddels heeft KLM de resultaten over de eerste helft van 2020 bekendgemaakt en zoals verwacht hebben de eens zo mooie cijfers door de coronacrisis een duikvlucht naar een historisch dieptepunt gemaakt. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor het bedrijf en CEO Elbers zal vanmiddag in een live webcast (start 12.30 uur) de contouren van het herstructureringsplan schetsen aan al het personeel.

Later in de middag volgt er nog een extra toelichting van KLM aan de Ondernemingsraad en alle bonden waaronder de VNC. Na het verkrijgen van die informatie, mede over de gevolgen voor het (cabine)personeel, komen wij met ons verslag. We begrijpen dat iedereen, na al die maanden van onzekerheid en toegenomen onrust, wil weten hoe de vlag er bijhangt. KLM wil echter uit oogpunt van goed werkgeverschap in eerste instantie zelf haar medewerkers inlichten en daarna kunnen wij als werknemersorganisaties meer inzicht verschaffen over wat ons te doen staat de komende tijd.

Toename rode cijfers
De cijfers zijn wel reeds gedeeld door KLM en voor de exacte resultaten verwijzen we naar de bedrijfspublicaties maar hierbij lees je ze in het kort. Het operationeel verlies van KLM is in het tweede kwartaal (Q2) - waarin de coronacrisis zijn piek beleefde - verder toegenomen tot € 493 miljoen, komende van € 275 miljoen verlies in het eerste kwartaal 2020. Ondanks de in eerste instantie goede omzet van de eerste 2 maanden van dit jaar, dus vóór de corona-uitbraak, bleef er uiteindelijk maar een omzet van € 2,8 miljard over. De bezettingsgraad daalde in het tweede kwartaal met zo’n 95% en daarmee dook het aantal passagiers naar onder een half miljoen.
De verwachtingen van het bedrijf zijn voor het komende kwartaal dat 45% van de vluchtoperatie zal worden uitgevoerd en voor het laatste kwartaal van 2020 groeien de verwachtingen naar 60% van het oude niveau. Daarbij moet rekening worden gehouden dat dit herstel sterk afhankelijk is van de ontwikkelingen rondom corona.

Volhouden!
Het doet ons allemaal verdriet dat de coronacrisis zo’n impact heeft op onder meer collega’s in de cabine en nadelige gevolgen heeft op de o zo mooie (bedrijfs)verwachtingen voor 2020. De verwachte, goede resultaten worden nu weggevaagd door een voor ons allen buiten onze macht liggende factor: het coronavirus. We geven echter niet zo maar op en zullen samen sterk staan en gaan voor herstel en zo mede trachten om zoveel mogelijk cabinecollega’s binnen boord te houden. Daarover later meer, na de toelichting van KLM op de schetsen van het herstructureringsplan.

KLM sectiebestuur

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA