KLM schrapt deze zomer 22 vluchten

19 mrt. 2015

Omdat de bonden een bezuinigingsakkoord niet hebben ondertekend, schrapt de KLM-directie 22 vluchten uit de zomerdienstregeling, ook naar toplocaties. Er is te weinig cabinepersoneel.
De in zwaar weer verkerende KLM schrapt 22 vluchten uit haar zomerdienstregeling, waaronder naar bestemmingen als Rio de Janeiro, Bangkok en Shanghai. De directie van de luchtvaartmaatschappij zegt tot de stap gedwongen te zijn, omdat er nog steeds geen nieuwe cao-afspraak met de vakbonden is.

Het water staat KLM volgens hem aan de lippen en daarom kan zijn bedrijf niet anders. De KLM annuleert de vluchten omdat de bonden vorige week een belangrijk bezuinigingsakkoord niet hebben ondertekend. Dat moet KLM er weer bovenop helpen.

Doordat nieuwe werkafspraken ontbreken, zegt KLM het drukke zomerschema niet rond te krijgen. Er is te weinig cabinepersoneel om alle vluchten te kunnen uitvoeren. KLM wilde dat oplossen door de rusttijden van medewerkers blijvend te verkorten. De vakbonden willen dat niet.

Vacaturestop
Het is de schuld van KLM zelf, zeggen de vakbonden op hun beurt. De directie heeft namelijk voor het begin van de onderhandelingen in december een vacaturestop afgekondigd. Op die manier wilde KLM de versobering van de arbeidsvoorwaarden afdwingen. Daardoor is er nu een tekort van ongeveer 250 man om de piekperiode op te vangen.

Volgens De Groot kost het simpelweg te veel geld om nu eerst mensen op te leiden en ze na de zomer weer te ontslaan. Dan zijn er minder mensen nodig vanwege de nog over een te komen sanering met de bonden.

De bonden hebben KLM aangeboden om tijdelijk de rusttijden te verkorten om zo geen vluchten te hoeven schrappen. 'We zouden daar vandaag over doorpraten', zegt Chris van Elswijk, bestuurder bij cabinebond VNC. De tijd drong en de bonden verlangden een onmogelijke compensatie, zegt de Groot.

Geen nieuwe bestemming Canada
Volgens luchtvaarteconoom Eric Pels van de VU is het schrappen van vluchten geen goed signaal aan klanten. 'Zeker als je zegt dat betrouwbaarheid een belangrijk handelsmerk is.' KLM loopt ticketverkopen mis op de korte termijn, zegt ook luchtvaarteconoom Hans Heerkens. 'Het geruststellende voor KLM: van Easyjet en andere prijsvechters accepteert de consument ook dat ze niet overal op vliegen.'

KLM zegt voor de al geboekte vluchten een oplossing te zoeken. De Groot: 'We kijken naar alternatieven, mensen komen op hun bestemming aan.' Het betreft nu alleen nog de vluchten in de eerste twee weken van mei, de start van het zomerseizoen voor KLM. Het luchtvaartbedrijf haalt bijvoorbeeld twee van de dagelijkse vluchten naar Rio de Janeiro en de directe dagelijkse vlucht naar Shanghai uit de planning.

Eerder deze week liet KLM ook weten voorlopig niet op een nieuwe bestemming in Canada te gaan vliegen. Tevens heeft zij de bestelling van twee zogeheten Dreamliners moeten uitstellen. Dat zijn hypermoderne vliegtuigen van Boeing, belangrijk in de concurrentiestrijd met maatschappijen uit het Midden-Oosten.

De rest van de zomermaanden zullen geen vluchten geschrapt worden als de vakbonden volgende week alsnog tekenen voor de megabezuinigingen, zegt KLM. De werknemers hangen onder meer een loonoffer boven het hoofd en het schrappen van vrije dagen. In ruil daarvoor vallen geen gedwongen ontslagen.

Bron: De Volkskrant

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA