• home
  • Actueel
  • KLM productieplanning 2021 verder naar beneden bijgesteld, boventalligheid stijgt

KLM productieplanning 2021 verder naar beneden bijgesteld, boventalligheid stijgt

21 jan. 2021
KLM heeft vanmorgen de VNC en andere werknemersorganisaties geïnformeerd over het naar beneden bijstellen van de KLM productieplanning 2021 en het daarmee stijgen van de boventalligheid. Voor cabinepersoneel leidt dat tot rond de 500 FTE (op fulltime basis dus meer dan 500 collega’s ivm deeltijd werkenden) aan overcapaciteit. Vanmiddag tijdens de webcast is het personeel eveneens ingelicht hierover door CEO Elbers.

Deze negatieve ontwikkeling staat nog los van de commotie van de laatste 48 uur rondom de invoering van de vliegverboden door de Nederlandse overheid op het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid- Amerika. En daar bovenop het door de Nederlandse overheid verplicht willen stellen van antigeen(snel)testen voor passagiers maar ook voor crew. Momenteel is er nog een debat in de Tweede Kamer aan de gang, waar dit onderwerp aan bod zal komen. De VNC heeft evenals KLM ingezet op een ontheffing van deze verplichting voor crew (klik hier). Het is afwachten wat de uitkomst van het debat wordt.

Opnieuw overleg met KLM
Deze tweede zogeheten advies aanvraag aangaande de boventalligheid is ontegenzeglijk zeer slecht en bedroevend nieuws. We waren er juist in geslaagd om de boventalligheid die bij de vorige adviesaanvraag hoorde bijna geheel weg te werken met de inzet van de vrijwillige instrumenten uit het Sociaal Plan. Denk aan de twee VVR rondes, KLC detachering en nog een aantal openstaande opties. Inschrijven voor daarvoor kan nog via MyKLM tot en met vrijdag 29 januari:
• deeltijd variant van de VVR: eenmalige regeling waarbij je structureel je contractpercentage verlaagt tegen een eenmalige vergoeding;
• verruiming permanente deeltijdregeling voorafgaand aan pensioen: variant op permanente deeltijdregeling voorafgaand aan pensioen (of 80-80-100 regeling) voor cabinepersoneel tussen de 50 en 60 jaar;
• een overstap naar andere sectoren met vertrekvergoeding: bijvoorbeeld door omscholing naar onderwijs, de zorg, IT of techniek.

Naar aanleiding van de tweede advies aanvraag zullen we snel - en met het Sociaal Plan in de hand - opnieuw met KLM in overleg moeten over de overcapaciteit onder cabinepersoneel. Ditmaal zullen we dramatisch genoeg naar verwachting gedwongen ontslag niet kunnen uitsluiten. Niettemin zetten we alles op alles om dat zo veel als mogelijk te voorkomen, opnieuw door inzet van de middelen uit het eerder overeengekomen Sociaal Plan voor cabinepersoneel.

Digitale leden informatiesessies
We hebben sessies om jullie verder te informeren gepland staan voor:
• vrijdag 22 januari van 10.00 - 11.00 uur (inschrijving inmiddels gesloten)
• maandag 1 februari van 10.30 - 11.30 uur (aanmelden kan tot 29 januari 16.00 uur)
• vrijdag 12 februari van 10.30 - 11.30 uur (aanmelden kan tot 11 februari 16.00 uur)
• donderdag 18 februari van 10.30 - 11.30 uur (aanmelden kan tot 17 februari 16.00 uur)
• woensdag 24 februari van 10.30 - 11.30 uur (aanmelden kan tot 23 februari 16.00 uur)

Aanmelden kan via dit registratieformulier.

Deze leden-infosessie dienen ter ondersteuning van de gebruikelijke communicatie via VNC nieuwsmailings, social media en website. Op laatstgenoemde vind je onder de speciale button ‘corona nieuws’ alle sinds januari 2020 door ons gepubliceerde (achtergrond)artikelen en protocollen inzake corona.

KLM sectiebestuur

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA